onsdag, maj 31, 2006

Lyckorna

Allting blommar



En av mina gamla amaryllisar hade försovit sig, o blommar först nu .



Runt omkring blommar hongranarna i högan sky.



Och blåbärens blomning är så riklig så man kan unna sig att bryta en kvist o ta med in.

tisdag, maj 30, 2006

Oj!!!

Kolla här!!!

Bildbevis

Så är då intensivbantningen och den inre avporträtteringen avklarad.
Knyckte med mig en avslöjande bild.
Det var väl det jag trodde, att jag hade några ryggkotor för mycket.
Inte konstigt att jag har haft så svårt att sitta.

måndag, maj 29, 2006

Mellan hägg och....

Häggen blommar bak ladugården och Bosse har kört fram bränd kogödsel till alla som behöver lite naturlig gödsling i rabatter o odlingar. Dofterna blandas. Det luktar liv och sommar.
Allt som lever behöver näring. Själv får jag inte så mycket av den varan idag, eftersom jag ska fasta o laxera inför röntgen i morgon. Idag blir det inga inkomster, men förhoppningsvis en hel del utgifter. Det haglar utanför mitt fönster. En riktig skitdag med andra ord.

lördag, maj 27, 2006

Friskförklarad

Långsamt blir jag starkare, men är sjukskriven vårterminen ut. Nu på tisdag ska jag äntligen på den röntgen jag alltmer otåligt väntat på.
Idag blev jag friskförklarad av Stina. Det kändes som en riktig kick. Känner mig faktiskt mycket friskare idag. Tack Stina!

Förvånad

Blev mycket förvånad när jag öppnade min blogg idag o fick se bergenian o potatisen. Satt länge igår kväll o försökte få in nåt överhuvudtaget, men blogger krånglade. Det skulle ha varit texter till båda bilderna. Till sist strök jag texterna o försökte att bara lägga in bilderna. Det gick inte, så jag släckte ner o gick o la mig. Idag finns bilderna där o det får vara så. Jag är mest förvånad över att de inte publicerades i massupplaga så som jag tryckte o hade mig.
Vad ni inte fick läsa om var en text om bergenian som en växt som kommit ur modet. ( Jo det finns inne- o uteväxter. Nu menar jag alltså INTE inomhus- o utomhusväxter.)
Och om potatis tänkte jag mig en text om hur många unga inte ens kan koka en potatis.
Jag tror ni klarar er bra utan dessa texter, precis som man tydligen kan ha en trädgård utan bergenia o äta sig mätt utan att kunna koka en potatis.

fredag, maj 26, 2006

onsdag, maj 24, 2006

En katt bland hermelinerna

Som enda amatör har jag gett mig in i det här. Modigt eller bara dumt?

måndag, maj 22, 2006

Äta bör man


Gammelkatten Pettson fyllde 16 år igår o bjöd sina adoptivsöner Åke o Fritte på extra god kattmat i Kissarnas Trapprestaurang.
Freja var inte bjuden eftersom hon inte vågar gå uppför dessa trappor o om hon kunde, skulle katterna inte ha fått en enda bit med av härligheterna. Nu förstår ni varför katternas matplats är placerad just där.
Nu fick naturligtvis Freja också lite extra gott på sin egen matplats i köket, men hon var helt säker på att katterna fick något ännu godare.
Vad jag själv åt vet ni redan.
Och vad Bosse åt o roade sig med under helgen kan ni se här i de tre senaste inläggen.
Ikväll serveras skinkstek med aprikossås o pressad potatis i Gaggas kök. Bosse är hemma igen.
Kissarna o Freja bjuds på samma mat som oss ikväll, men får inte sitta med vid bordet.

söndag, maj 21, 2006

Enkel vårlunch

Dags för att redovisa hur jag tog mig an uppgiften att skapa en måltid enligt de regler som i denna omgång av Cyberkocken sattes upp av Frida.
Första bilden visar de råvarorna jag letade upp igår.
Utöver dessa har jag använt mig av ; olja, mjöl, salt, jäst, gräslök, smör, buljong, ägg o vatten.

Latmansbröd med kokt ris o inlagd mango.
Latmansbrödet brukar vara räddningen när jag inte har tid eller ork att baka riktigt o mycket bröd. Finemang att slippa ta fram bakbordet o inte ens behöva ta i degen. Snabbt o enkelt. Gott även utan några "tillsatser". Men nånstans skulle jag ju göra av riset o mangon.

Grundingredienser:
50g. jäst
5 dl vatten
1 dl olja
vetemjöl special
1 1/2 tsk salt

Nu tillsatte jag kokt ris o fick därmed ner mjölmängden.
Och blandade i grovhackad ättiksinlagd avrunnen mango som smaksättning

Jäses 1 timme

Rör sen ihop degen igen o vält upp i en långpanna.
Forma lätt till en stor bulle

Låt jäsa c:a 20 min

In i ugn 250 grader i 10 min.

Sänk till 200 grader o grädda i ytterligare 20 min.

Brödet blev saftigt, matigt o gott. Skars upp o fick några skivor god rökt älgkorv o några strån med gräslök som pålägg. Smör på brödet använder jag aldrig.

Spenat/nässelsoppa med nyvärpta hårdkokta ägg

Hittade faktiskt spenat i frysen, men eftersom det kryllar av späda nässlor härute nu, så valde jag att göra det merarbete som krävs när man ska plocka, rensa, koka o hacka nässlorna. Brukar vanligtvis plocka massor på en gång o göra storkok, o sen hacka i mixern o frysa in i lagom små paket att ta fram till vinterns gröna soppor o pajer. Likadant gör jag med grönkål. Spenat, nässlor o grönkål smakar tämligen lika o kan användas på samma sätt i de rätter jag brukar göra. Nu plockade jag bara drygt en liter nässlor o brände mig bara lite, lite. Äggen hämtade jag ute hos mina nu åter så lyckliga, frigående hönor o gräslöken plockade jag ute i trädgården

Grundingredienser:

  • 1-2 dl späda nässlor
  • 1-2 msk smör
  • 3msk vetemjöl
  • 1 l vatten + 2 buljongtärningar/ eller 1 l buljong från gårdagens köttkok.
  • salt om det behövs, men provsmaka först eftersom buljongen brukar bli tillräckligt salt.

Gör så här:

  • Skölj nässlorna väl o koka dem mjuka i saltat vatten i c:a 15 minuter
  • Häll av spadet o hacka fint.
  • Smält fettet i en kastrull o vispa ner mjölet.
  • Häll i buljongen
  • Rör ner de kokta hackade nässlorna
  • Låt koka några minuter
  • Servera soppan med hårdkokta ägghalvor o klipp rikligt med gräslök över det hela

Med det matiga brödet blev detta en mättande lunch som inte krävde varken för eller efterrätt.

Eftersom detta blev en söndagslunch dukade jag med arveporslinet ( Karlskronaporslin) efter Bosses föräldrar. Som dryck serverades iskallt, ljuvligt gott vatten från egen källa, i vackra gamla glas från Eda Glasbruk.

Nu återstår bara att kolla hur detta ska skickas iväg till Ilva. Under tiden som jag tar reda på det, ska jag gnaga på den vackra färska mango, som plötsligt kom farande från nånstans, nu i kvällningen. Innan dagen är till ända kanske det börjar regna manna, nej jag menar Quinoa. Slutar aldrig att förvånas.

lördag, maj 20, 2006

Man tager vad man haver

Bor man som jag gör, långt borta i skogen, långt från affärer, så ser man till att ha tämligen stora lager av mat- o förbrukningsvaror, för att slippa åka iväg o handla så ofta. När Ilva o Frida släppte ingredienslistan till pågående omgång av Cyberkocken, så blev det verkligen en alldeles extra svår utmaning för mig, som aldrig åker extra iväg för en enstaka saknad vara. Roligare att använda fantasin en sån gång.
Quinoa visste jag i ärlighetens namn inte vad det var o det har jag således inte i mina skåp. Men det var okey att ersätta det med ris så där är det således grönt ljus.
Spenat har jag ingen för tillfället tror jag. I varje fall inte färsk, men jag tänkte fejka med späda nässlor istället.
Mango köper jag då o då, men nu fanns ingen o jag önskade så att det skulle finnas en klick mangochutney kvar i kylen. Men icke. När jag nära nog gett upp hittade jag en burk med ättiksinlagd mango.
Sen skulle det vara något valfritt rökt. Oj,oj, här står jag med en suverän elrök som vi brukar röka både kött o fisk i, men det tar tid, och det jag helst skulle ha velat ha just nu isåfall är rökt abborre o de simmar livs levande nere i sjön för tillfället. Har ingen större lust att ställa mig o fiska i regnet.
Räddningen blev en simpel rökt korv i kylen.
Så nu står jag här med alla dessa upphittade ingredienser o är redo för att ge mig in i mitt livs första matlagningstävling.
Nöden är uppfinningarnas moder.

onsdag, maj 17, 2006

Släpp fångarna loss, det är vår...

Ett kallt regn strilar ner o förlänger vitsippornas blomningstid.
Får den explosiva alltslårutsamtidigteffekten att hejda sig en smula.
Ger pollenallergikerna lite andrum.
Ger mig mindre lust att gå ut. Får mig att krypa under filten o bara läsa. Orkar inte så mycket mer, men känner mig faktiskt lite bättre. Kanske för att jag nu äntligen fått tid för röntgen. Visserligen först om två veckor, men ser det ändå som en möjlighet att få veta varför allt är som det är med mig o sen få den behandling som krävs o således kunna gå vidare.
Freja vill heller inte gå ut. Sover så gott på mina fötter.

Korna o kalvarna är ute sen i fredags o verkar tycka att det är skönt att få duscha idag efter en lång vinter i ladugården. Likadant är det med hönsen som faktiskt blev frigivna samtidigt som korna. Idag har de maskkalas ute i dynghögen.

Själv kunde jag ju inte hjälpa till vid kosläppet i år, men vi är lyckligt lottade som har snälla hjälpsamma grannar. Två tappra cowboys från byn grep in; Hagengôbben o Hagagôbben.


Kossorna vet precis vad som gäller, de har varit med förut, men kalvarna är det inte så lätt att få ut ur ladugården. Den som nyfiket tittade ut först av de sju små var Bloggblad, men sen när hon väl var ute ville hon inte alls finna sig i att det fanns ett stängsel.



Ilva stannade snällt där gränserna var dragna, men Bloggblad tyckte tydligen att gräset var grönare utanför elstängslet.


Ja Hagengôbben han fick springa han, i mitt ställe, o hämta Bloggblad lite här o där, om o om igen. Korna råmade i högan sky för att få ut sina barn o de kom efter hand, en efter en. Alla utom Mamsan, som tydligen bestämt sig för att stanna inne, alldeles ensam i sommar. Den envisaste kalv vi haft på år o dag. Så fort de föste ut henne, sprang hon in igen. När dörren till ladugården stängdes, ställde hon sig o surade vid väggen.


Lyckornagôbben (Bosse) fick nära nog bära iväg henne till hennes väntande mamma.


När alla efter många intensiva timmar slutligen var på plats o strömmen kunde sättas på i stängslet, fortsatte lilla Mamsan glatt att trotsa de små elchockerna och höll trenne gubbar i gång ett bra tag till. På pin kiv tror jag, för sen har det bara varit frid o fröjd dag efter dag.


På behörigt avstånd bevakade jag o allre minste lille gubben i byn det roliga skådespelet. "Muuu", sa lille T. och skrattade gott när han såg sin pappa jaga kalvar.

Oj, nu har jag gjort en LÅNG blogg o faktiskt SUTTIT på en stol, om än bara på ENA skinkan så ändå, HELA tiden. Efter fem veckor på knäna så är det en STOR förbättring. Men nu är jag trött o ska krypa ner under filten till Freja igen. Fortsätta läsa.

Regnet har tagit en paus, och nånstans i söder bakom det massiva grå, anar jag en sol.

tisdag, maj 16, 2006

Till Annica N



Välkommen tillbaka till Arvika o stort varmt grattis på din födelsedag!

onsdag, maj 10, 2006

Att tvingas avstå

När saker o ting man inte själv kan rå på, inträffar i ens liv, så gäller det att så snabbt som möjligt kolla vad som ska prioriteras. Hur viktiga, roliga o fantastiska de saker man skulle utföra än är, så måste man kanske inse att någon annan måste få utföra dem, om de nu över huvudtaget ska bli av. När man skärskådar vad det nu var man egentligen skulle göra, så nås man oundvikligt till slut av tanken att man faktiskt inte är oersättlig. Egentligen en befriande tanke, som man borde tänka lite oftare när vardagen rullar på i den vanliga karuselltakten.
Man måste unna någon annan att få chansen, och tänka som så att om du delar med dig av det revir du så ihärdigt pissat in, så kan framtiden bjuda på inte enbart lättnader, utan också nya oväntade möjligheter.
Nu när olyckor o sjukdom förhindrat mig från arbete under ett par månader o framledes på obestämd tid, har även de där extra guldkantade uppdragen fått lämnas över till andra att utföras.
Idag har jag även tvingats avstå från uppdraget att göra omslaget till Bloggblads bok. Klarar det inte under de förutsättningar som nu råder, det är bara så. Hoppas hon lyckas övertala en superduktig tecknare som är rätt ny som bloggare. Annars finns det fler o jag tror nog att vi kan göra nåt annat kul tillsammans i framtiden ändå, Bloggblad o jag.
Nu ägnar jag mig på heltid åt projektet "Gagga ska bli frisk" och det är ett trist, trögt, smärtsamt, fullt tillräckligt arbete i dessa dagar.
Har god hjälp av Bosse o mina djur; av solen, värmen o den underbara naturen o av er alla underbara vänner som skickar varma hälsningar från när o fjärran;
Tack för brev, paket, musik, telefonsamtal, besök, blommor, mail, inlägg , kommentarer o varma snälla tankar!
Något jag inte tänker avstå från är min blogg. Den kan ju ingen annan ta över....eller???