onsdag, juli 30, 2008

I hettan

Med våndor inför kommande utställning, får jag se hur Ylva Maria Thompson fått till det. Något liknande har nog ingen annan gjort tidigare.
Om Tullen ska släppa mig över till Norge med mina egna verk i september får jag nog i motsats till att bli influerad av detta kämpa vidare med de oskyldiga men motspänstiga bilder av hetta jag påbörjat.

Kommer osökt att tänka på den överviktiga gamla damen som klev in på Bosses Bokbuss en brännande het dag som denna för några år sen o utbrast; "Inte lätt att vara fet i hettan". I samma stund som hon sa detta kände hon väl att det lät fel på något sätt o försökte rätta till det genom att säga så här; " Inte lätt att vara het i ......"

Sol och bad och marmelad




Lördag Söndag:


En molnfri himmel, med högt flygande fåglar och grova kritstreck ritade av planen mellan Gardermoen och Arlanda, välver sig över oss där vi äntligen befriade från hökörningen ligger utsträckta i gårdsaskens ströskugga. Så totalt njutningsfullt landade i nuet, utan längtan till någonannanstans. Med nykokt iskall svartvinbärssaft i glasen, insjunkna i varsin boks berättelse,varvat med ett och annat svalkande dopp i glittrande sötvatten, njuter vi av två dagars total semester på hemmaplan.
Sanslöst vackert månsken över och i sjön får oss att stanna uppe länge länge och insupa sommarnatt.

Måndag Tisdag:

Vindögda av många timmars läsande o mätta på stillsamhet börjar vi åter ta oss an de sysslor som hör årstiden till.
Jag går upp i gryningen för att plocka krusbär. Det är midnatt innan jag skruvar locken på heta glasburkar med den krusbärsmarmelad jag kokat. Frågan är vilken nedärvd drift som får mig att ägna en vacker dag som denna till att först plocka tio liter gröna krusbär, så svåra att urskilja bland sina lika gröna blad på stickande grenar, sedan att en evighet länge snoppa varje enskilt bär, sköja, koka, passa........... Trettio grader ute o hundra grader i mitt kök, vid min spis. Men marmeladen blir god o vackert bärnstensfärgad och jag får ny kraft o en besynnerlig lust att fortsätta nästa dag med svartvinbärsmarmelad.
Blotta tanken på att dessa bär; många fler o mycket mindre i storlek, också ska snoppas, får mig dock på andra tankar. Varför i all världen ska bären ha snopp? Nej det blir ingen svart marmelad. Visserligen fortsätter jag att plocka hink efter hink med de vackra nyttiga bären, men tömmer dem i plastpåsar med snopp o allt o stoppar ner i frysen för vinterns behov.
Bosse fraktar undan alla maskiner och redskap som hör höskörd till, städar framför ladan och stänger igen de stora ladudörrarna med belåten min.
Ett lätt regn trummar på vårat tak framåt natten.

Onsdag

Nysköljd växtlighet väntar därute. Molnen skingras och solen flödar återigen. En övermåtta av hetta, skarpt ljus och starka färger.
Nya göromål väntar.
Och jag frågar mig varför driften att koka marmelad är starkare än driften att måla de bilder som skall målas.


fredag, juli 25, 2008

Vädermannen

Att leva som bonde innebär bland mycket annat att ständigt kolla väderleksrapporter för att kunna anpassa göromålen efter rådande väderlek. Så medan ni som inte är bönder, nu under dessa perfekta sommardagar i flödande sol, njuter vid stränder eller söker svalkande skugga, arbetar vi med våra högafflar i högsta hugg mot stekhet södervägg, för att fylla ladan med kossornas vinterföda.


Guskelov får jag en o annan paus medan Bosse hämtar nya lass från åkrarna. Dessa pauser tillbringar jag med en annan man; nämligen självaste Vädermannen.



Äntligen har Bosse släppt ifrån sig Ulf Lundells bok. Han lyckades norpa den före mig o blev helt lyrisk av denna läsning. Läste långa stycken högt för mig o gjorde mig allt mer längtande efter att själv få ta mig an denna bok.
-Lundells bästa, säger han o jag är beredd att hålla med redan efter några korta stunder av njutbar läsning. Underbart beskrivna iakttagelser av väder o växtlighet, poetiskt matprat, filosofiska grubblerier om då o nu o sen, skaparvånda, åldersfasa....... En lång färgstarkt ordrik, ja kanske man skulle kunna kalla den; blogg om ALLT!!!!!!
Och till min glädje anar jag redan nu i början på boken att denne George (Ulf som bildkonstnär, som får besök av sina andra jag; musikern och författaren. OBS min egen tolkning så långt!) , får upp ögonen för kvinnor som t.o.m. passerat 50-strecket. Och är det på det viset anar jag en utveckling som gör att jag redan längtar till hans nästa bok.






lördag, juli 19, 2008

Bloggar i ny språkdräkt



Om ni som omväxling vill läsa min blogg på italienska
Och imponeras av hur Linda K får till det på finska
Eller tycker att Mamselamsen blir ännu roligare på norska
För att inte tala om hur snygg Stationsvakt blir på ryska...........osv.




Verktygen till denna snabba översättningsservice hittar du HÄR!!!



fredag, juli 18, 2008

Bokhora i dagens Expressen

Kolla Expressen Kultur idag! Som den stolta bokhoremor jag är, åkte jag givetvis flera mil för att köpa pappersupplagan!


Fem framgångsrika Bokhoror.
Från vänster; Jessica, Johanna K, Johanna L, Helena och Johanna Ö.
Foto: Simon Cederquist

onsdag, juli 16, 2008

Pigg 80-åring


Träffade denne trevlige gamle man idag. Syntes att han blivit lite till åren kommen. Öron och armar visste han inte längre var han hade, men nog spratt det till i gubben när jag nuddade hans uppdragningsnyckel.
Undrar just om detta var självaste ur-Musse? I november fyller han i så fall 80 år.

Ikväll i Glava




Sofia Karlsson

Uppdaterat
Jag är så oerhört besviken på mig själv som inte bokade biljetter i tid. Snyft!
För att trösta mig lite lägger jag in ytterligare en låt med underbara Sofia!



tisdag, juli 15, 2008

Hem till Byn

Häromdagen befann jag mig i en annan liten värmländsk by. En by som hette just Byn. Vid samma tillfälle fanns där också bl.a. en man vid namn Bengt Bratt. I mitt inre ljöd genast per automatik Berg-Kirstis polska och jag väntade mig nästan att huvudpersonerna i den bästa av svenska TV-serier , en efter en skulle dyka upp ur buskarna.


Hellre tomt torn än tom mage


Egentligen gör det mig inte så mycket att ateljéns klocktorn saknar sin forna vällingklocka. Själv kan jag mycket väl tänka mig något helt annat i detta utrymme; t.o.m. något så uppkäftigt som ett digitalur med stora neonsiffror.
Vällingklockan försvann redan innan vi flyttat hit o står väl troligen som prydnad på någons spiselkrans idag, (kanske lite nedstämd över att inte få hänga fritt o låta sin forna klang bli hörd). Just den lär vi aldrig få se på sin rätta, ursprungliga plats igen, så tankarna har ju varit att hitta en annan passande på någon auktion.
Nu var det så att vi, i brist på höväder ( vi har inte ens fått in hälften av det hö som krävs), åkte på auktion i lördags, i syfte att köpa en vällingklocka.


Kom hem med en flätad korg ( hade jag ju hur många som helst förut) o två gamla linhäcklor(vad jag nu ska med dom till), men utan vällingklocka.
Vårt klocktorn är lika tomt idag som det varit i många långa år o det är inget att sörja över. Man får många liter välling för den hög av tusenlappar som krävdes för att få med sig just denna vällingklocka hem.

måndag, juli 14, 2008

Får det vara en Gagga till?




Varsågoda; Här kommer Lady GaGa

onsdag, juli 09, 2008

Askungen heter Wilda


Nu har Askungen varit här o hämtat sin sko. Vägrade dock fotograferas med den på sin söta fot.

måndag, juli 07, 2008

Askunge efterlyses!


Kolla vad Bosse hittade i potatislandet idag!
Vem av alla de små söta pärlor som dansade omkring på vår gård i lördags, kom hem med ena foten bar månntro?

söndag, juli 06, 2008

Musikfest vid Gaggas Ateljé

Ett åskväder av det mer rejäla slaget höll på att omintetgöra vår planerade musikfest. Men si; framåt aftonen drog ovädret vidare till annan ort o folk började strömma till. Bortåt 200 personer kom till vår stora glädje hit, trots det osäkra väderläget.

Först ut på scenen underbara sångerskan Lotta Delebrandt , för kvällen ackompanjerad av Anti Ojala.

Publiken njöt i fulla drag, inte bara av vacker musik........

...... utan också av innehållet i medhavda picknickkorgar


En av de största överraskningarna var att hitta min bloggkompis Malin från Bålsta i publiken.
Fler trevliga bloggare på plats; Jojo som rest hit ända från Ljungskile o Mitt Egnahem som vanligtvis befinner sig på andra sidan sjön.



Några droppar regn föll i paus, men det skrämde inte iväg någon. Folk fortsatte sin picknick under paraply o somliga små passade på att ta sig en liten tupplur......



...... för ingen ville ju sen missa härliga IMSE, som bjöd på en fantastisk föreställning.



Efter konserten öppnade jag min ateljé för visning o då glömde jag alldeles bort att fotografera....

Varmt tack till alla er som kom hit från när o fjärran och på olika sätt bidrog till att detta blev en höjdarkväll!!!

Hoppas o tror att ni som vi känner att det här gav mersmak.

HÄR hittar ni fler bilder från kvällen!


Och HÄR finns både reportage o bilder!

Och även HÄR!

Ännu fler bilder HÄR!

lördag, juli 05, 2008

Just idag

GAGGAS ATELJÉ


Gröttvål Lyckorna, Gunnarskog
Lördag 5 juli

Från scenen: kl.18.00:
LOTTA DELEBRANDT

Från scenen kl.19.00:
IMSE
(Ann-Charlott Hedenskog, Lina Serrander, Torbjörn Svahn , Jarl Nilson ,
Jonas Eliasson , Pär-Eric Eriksson, Antti Ojala, Anna Andersson Vass)


Ingen entré.
“Kollekt” tas upp, vilken oavkortat går till kvällens artister

Medtag gärna picknickkorg o ev. något att sitta på i gröngräset


Efter artisternas framträdanden:
ÖPPEN ATELJÉ


VARMT VÄLKOMNA
önskas ni av Bosse o Margareta Björkäng Eriksson tel. 0570-32419

fredag, juli 04, 2008

Inför morgondagen

Vi är klara nu. Inte med höbärgningen, men med förberedelserna inför morgondagens begivenheter. Allt är på plats o artisterna är laddade. Verkar att bli gott om folk. Och fortsatt bra väder förstås. Så otroligt spännande!

torsdag, juli 03, 2008

Bondbrudens roll

Om ni nu tror att jag struttar runt o putsar fönster o rabatter inför lördagen så tror ni alldeles fel.
JAG KÖR IN HÖ!!!! Är man bonnkärring så är man.

Alternativ

I dag drar Arvikafestivalen igång. Vi får hoppa över den i år, eftersom vi själva har en egen liten festival på lördag. Vi tänkte i ärlighetens namn aldrig på detta när vi fastställde datum med våra artister.
Vad har vi då att komma med som man inte kan erbjuda på Arvikafestivalen; Jo vi har IMSE, vi har Lotta Delebrant, vi har Gaggas Ateljé, vi har en svindlande vacker utsikt/scenografi, där en livs levande koskock uppträder.......
Så blir det till sist alltför högljutt o stökigt för er i Arvika med S.P.O.C.K, Robyn, Kent, Håkan Hellström, Hellacopters o allt vad de nu heter, så får ni väl packa en liten picknickkorg o leta er hit på lördag!!!
Vi drar igång kl. 18.00
Och måtte nu solen fortsätta skina över HELA Arvika kommun!!!!!!


Bilder från Arvikafesivalen 2005

tisdag, juli 01, 2008

Sören hälsar på då o då

Det är "bara" tisdag idag o jag skuttar runt mellan det ena o det andra för att bli klar inför lördagen.
Mitt i ett språng mötte jag en lååååååång orm. Märkligt nog blev jag inte rädd så som jag alltid förr blivit inför dessa varelser. Bosses idoga namngivande av de enstaka ormar som uppenbarat sig på vår gård har tydligen gjort verkan; de heter alltid Sören o är alltid snokar.
Det här var en typisk Sören, lång o svart med ljusa märken på sina kinder. Vi tittade på varandra ett tag o sen rann han iväg in under ateljén.
En snok bringar tur o ger skydd till människor o kreatur på gården enligt nordisk mytologi. Hoppas detta var ett bra tecken inför lördagen.

Idag hade jag inte tid att fotografera. Här ser ni Sören vid ett tidigare besök.