fredag, maj 18, 2007

Tsarens möbler på Rackstadmuseet


Följ med mig in på Rackstadmuseet igen!
Den här gången ska ni få se på "Tsarens möbler".Tsar Nikolaus ll
av Ryssland (1868-1918) lär ha beställt dessa möbler som ett led i förberedelserna inför ett planerat "avhopp" till Sverige. Av historien vet vi att inte så blev fallet o möblerna hamnade i ett magasin i Malmö, där de av en tillfällighet så småningom upptäcktes o fördes omsider till Mössebergs Kurort i Falköping, som redan möblerats med möbler från samma tillverkare.
Däremot lär en identisk möbelgrupp i mindre format, säkerligen en provmodell, men betecknad barnmöbel, finnas i Vinterpalatset i Sankt Petersburg. Synd att jag inte kände till denna historia då jag under mina studier i konsthistoria, frossade i Vinterpalatsets/Erimitagets enorma samlingar av måleri, under en veckas tid i början av 80-talet. Kunde väl ha hunnit med en avstickare till barnkammaren också. Har dock i nuläget ingen som helst lust att besöka varken Vinterpalat eller Ryssland igen.
Hur det nu är med den här historien får andra krafter lista ut. I vilket fall som helst är möblerna som här visas, av imponerande hög kvalitet, och ett praktexempel från den möbelverkstad i landet som var först med att tillverka möbler i den runt sekelskiftet 1800-1900, nya stilen Jugend.


"Tsarens möbler" ritade av arkitekten Axel Lindegren, tillverkade av Bröderna Erikssons Möbelverkstad i Taserud, Arvika, under 1900-talets första decennium.Citerar härnedan direkt från Wikipedia, eftersom det inte gick att länka direkt till denna artikel:

Bröderna Erikssons Möbelverkstad, snickeriverkstad i Taserud, Arvika, grundad på 1850-talet av Erik Olsson (d. 1904) under namnet E. Olsson, Möbel-Snickeri.

Erik Olssons fyra söner Ola (1852-1942), Elis (1856-1936), Christian (1858-1935) och Karl Eriksson (1862-1957) utbildade sig i Sverige och utomlands i Tyskland, Frankrike och Rumänien och gick därefter in i firman. Man tillverkade jugendmöbler av hög kvalitet efter ritningar av ledande arkitekter som Carl Westman, Ragnar Östberg och Ivar Tengbom. Ola Eriksson var bildhuggaren, Karl Eriksson (Mäster-Karl) och Elis Eriksson (Elis i Taserud) var möbelsnickarna, och Christian Eriksson som var skulptör bidrog med förlagor bl.a. till figurreliefer och möbelbeslag; de senare utfördes av konstsmeden Petter Andersson (Petter på Myra). Verkstaden hade även kontakt med Rackstadgruppen. Utöver bröderna hade man även gesäller och lärlingar anställda.

världsutställningen i Chicago 1893 fick man en bronsplakett för ett skåp med sniderier. Firman fick sitt verkliga genombrott på Stockholmsutställningen 1897 och vann framgångar också på kontinenten. Den var verksam till 1925, då anläggningen brann ned. Välbevarade interiörer med möbler av B:s tillverkning finns på Mössebergs kurhotell i Falköping. Alster från verkstaden finns på Rackstadmuseet i Arvika.
7 kommentarer:

Anonym sa...

Tsarens möbler...dom skulle jag med kunna trivas med tror jag.

Mattan är ju bara för härlig

Mamselamsen sa...

Allt detta hade jag ingen aning om.

Ilva sa...

Jugend, det är grejer det!

Inga M sa...

Intressant beskrivning av möblerna.
Här i Sillerud surrar det av historier om Elis i Taserud. Han lär ju ha varit slagfärdig och uppfinningsrik på alla sätt och vis.

Gagga sa...

Gunnel! Själv skulle jag gärna vilja ha åtminstone skåpet o bordet.
Mattan är säkerligen ritad av Gustav Fjaestad o vävd av hans systrar. De gjorde underbara ting.

Mamsan! Har du nån Jugend i din våning?

Ilva! Instämmer!

Inga M! Antar att du åker till Arvika o kollar möblerna på plats nu i sommar.
Jo Elis var en luring. Men han tillskrivs säkerligen mer stolligheter än han varit upphov till. Skötte tydligen ofta affärerna.

Inga M sa...

Jo då, vi åker flera gånger per åt till Arvika för att besöka Rackstad och en av våra favoritkrogar Olssons brygga. Vi ska allt titta på tsarens möbler.

Gagga sa...

Inga! Förstår att du trivs på Olssons brygga. Där är ju jättemysigt. Arvika ÄR mysigt!