fredag, oktober 26, 2007

Asblomma


Den har levt hos mig under mer än ett år, denna växt, o inte visat sitt rätta jag, ej heller presenterat sig med namn, förrän just nu ikväll, o då gjorde den det med besked.
Har under några dagar nyfiket förundrats över den stora märkliga knoppen.
Nu ikväll när jag kom hem, möttes jag i dörren av en förfärlig stank. Intensiv spaning efter döda smådjur, eller möjligen levande smådjurs exkrementer, gav inga som helst resultat.
Och då fick jag se den; BLOMMAN !!! Så märklig o så otroligt vacker! Aldrig tidigare har jag skådat något liknande. Pillade på den ludna, vackert oxblodsfärgade blomman. Satte så nosen helt nära o då det var ju ingen som helst tvekan om var stanken kom ifrån. Helt vidrigt! Som en blandning av våt päls, skit, död o förruttnelse.
Googlade på "stinkande växt" o förstod ganska snart att jag har en ASBLOMMA i mitt hus.
Försökte påminna mig om hur den kommit hit. Tror bestämt att jag nöp ett par sticklingar från en kruka i dagrummet på Kirurgavdelningen på Arvika Sjukhus förra sommaren.
Hoppas verkligen att moderplantan på sjukhuset låter bli att blomma. Någon kunde ju få för sig att en eller annan patient glömts bort i nåt skrymsle.


Uppdaterat med hjälp av nyfiken taxfröken i dagsljus utomhus lördag:

14 kommentarer:

Anonym sa...

Naturen brukar ha förklaring till det mesta...undrar just varför en sån vacker blomma ska lukta så illa som den tydligen gör.
Hm

Anonym sa...

Av någon konstig anledning gick tankeverksamheten igång och jag kom fram till att det finns många vackra "skal" med ett innehåll som "stinker" as... Blomman kanske bara vill locka till sig asätare. Malin

Gagga sa...

Gunnel o Malin! Har nu via google lärt mig att den förfärliga lukten hindrar djur från att äta upp växten o att den däremot drar spyflugor till sig. Dessa lägger ägg i blomman o när larverna sen kläcks så svälter de ihjäl i brist på näring. Flugan lurades bara att föra pollen från blomman vidare. Kanske skulle ha asblommor i ladugården för att förhindra flugtillväxten.

Kul tankegångar Malin :)

westlund sa...

även vackra blommor stinker ibland.. man kan dra paraleller till människor genom växtlivet.. intressant..

Gagga sa...

Westlund! Så sant, men om en människa stinker så förfärligt som denna skönhet, då är hon med all säkerhet död sen en tid.
Roligt att du fann hit. Välkommen åter!

Humlan sa...

Jag var här och tittade på den i går, och blev stum av beundran! Jag har sett dessa blommor på bild, men aldrig i verkligheten... så jag har sluppit stanken.
Din blomma ser dessutom rödare ut än de jag har sett tidigare och jag kommer inte ihåg att de var så håriga.
Kul att se den, men jag tror inte att det är något för mig i min etta... :-)

Gagga sa...

Humlan! Idag känner jag inte stanken.
Tror att den stank för att den berördes. Det underliga var att den stank i sin ensamhet när jag kom hem. Men såg att en stor fet fluga satt i fönstret bakom. Skyller på den. Blomman är enorm i både skönhet o storlek. Mörkare än på bilden som jag tog med blixt. Har lånat ut min kamera idag , men ska ta ny bild i dagsljus i morgon.

Humlan sa...

Kul att se den i dagsljus också, tänk vad olika röda nyanser det blir med olika färgtemperatur!
Blomman ser verkligen speciell ut, förmodligen skulle väl alla kronblad fällas bakåt om inte krukan hade varit i vägen, nu ser den nästan ut som en krukdekoration. Den skulle nog vara riktigt snygg som brosch också.

(Söt liten taxnos också! Klia henne lite på huvudet från mig.)

Suvi sa...

Vilken läcker blomma! Har aldrig sett nåt liknande. Synd bara på odören... hade de den verkligen inne på ett sjukhus? Där vill man ju inte gärna att det luktar död och förruttnelse, tänker jag. ;)

Gagga sa...

Humlan! Så svårt att återge den rätta färgen. Tycker inte det stämmer alls på nån av bilderna. Och jag är arg på min kamera. Ska köpa ny snarast.
Blomman har börjat fälla ihop sig idag. Tidigare hängde den o "klorade", till synes, fast sig på stenkrukan. Diameter på 15 cm. Ser faktiskt konstgjord ut. Som en blandning av finaste silke o renaste ull....tovad.... Inspirerar mig till att försöka tillverka något........kanske....
Ny knopp har börjat svälla på den andra plantan i samma kruka.

Hej Suvi o välkommen till min blogg! Ja visst är den märklig o oerhört vacker. Helt ny upplevelse även för mig. Har låtit bli att beröra den sen då i fredags o känner inte längre den vämjeliga stanken. Nästa tragikomiskt att den härstammar från ett sjukhus. Den som placerat den där visste nog verkligen inte vad det var, o låt oss hoppas att den aldrig kommer att blomma där. För ingen som inte vet kan låta bli att pilla i det vackra ludna inbjudande röda. Jag vet :)

Camilla sa...

vackert! Synd att det ska lukta som f*n! men bilderna luktar i alla fall inte och jag kan njuta av blomman ändå!

Kalle sa...

att det där var en söt tax och en fin blomma.
han sa också att du kan se en massa fauna och flora på hans egen blogg om du vill. klicka på kategorierna.♥

The Pale Green Woman sa...

Vad tyckte taxen om doften? Nös hon eller?

Gagga sa...

Camilla!Det värsta är att jag förnimmer lukten t.o.m. när jag nu ser bilderna. Men glad att jag fått uppleva detta vackra, om än stinkande, under. Första gången du är här? Välkommen!

Hej Kalle! Kul att hitta en "Årjänging" till på min blogg! Nu ska jag kolla in mer på DIN blogg.

PGW! Freja fnös, lite stött i kanten efter att först ha blivit misstänkt för att ha bajsat inne, när matte kom in i det stinkande huset, den där dagen. " Mycket väsen för lite ull", sa hon