lördag, januari 26, 2008

Slas lever vidare

Älskar Slas sen tidigt 70-tal. Jag bodde i Gullspång då och läste allt han skrev och predikade om hans storhet för alla runtomkring. Döpte en plats med gamla fornlämningar i skogen en bit från min bostad till "Yngve Frejs grav" efter Slas´bok o jag har hört att det namnet lever kvar där än i denna dag. Fick i höstas mail från Ingrid, en elev från den tiden. Hon skrev bl.a. om den kärlek till Slas jag väckt hos henne. Jag citerar:

"Jag har länge tänkt skriva till dej och TACKA för att du satte ” Vem älskar Yngve Frej ” i händerna på mej.Hans böcker har följt mej ända sedan jag läste den och jag är en hängiven Slas-beundrare.
Så till den milda grad att jag, i somras när vi var i Paris, fick
med hela familjen att bo på samma hotell som Slas bodde på när han var i Paris i slutet på 40-talet. Gissa om jag var lycklig !"

(slut citat)

Minns inte när jag senare även tog hans bilder till mitt hjärta, men hans omisskännliga teckningar med glada lekfulla linjer, till synes så enkla o barnsliga, men sååå geniala och inte minst hans kanske något mindre kända Matisseliknande underbara collage, hör sedan länge till mina absoluta favoriter. Är själv lycklig ägare till ett av hans vackra kvinnocollage, samt till hans konstbok "På behörigt avstånd" (utgiven 1987 på Winbergs Förlag), utöver ett antal framförallt gamla Slasromaner.

Just idag har en stor Slasutställning med bl.a. hans fantastiska collage öppnats på Kristinehamns Konstmuseum; Museett. Tydligen är allt som visas till salu, prissatt av Slas själv i höstas. Är såååå sugen på en av hans boxningsbilder. Måste dit snarast.
Och ikväll ser jag givetvis filmatiseringen av "Vem älskar Yngve Frej"(TV2 kl.21.05) för hundrafemtielfte gången.
Övertygad om att Ingrid gör sammalunda.

3 kommentarer:

Mamselamsen2 sa...

Och även jag satt som klistad vid TV:n och mös.

Inga M sa...

Måste bara till Kristinehamn och se utställningen med Slas grejer! Jag är också en Slas-fan sedan Yngve Frej- tiden.

Gagga sa...

Klart vi är många som älskart Slas!


Bra Mamsan!

Inga M! Kul om vi springer på varandra där :)