söndag, augusti 20, 2006

Poet i blå sommarhatt

Det blev en oplanerad paus i mitt bloggande, men här kommer nu svaret på vem som bor o arbetar i den underbara miljö jag visade här.


Det är alltså den härlige värmländske poeten Bengt Berg som tillsammans med sin Gun-Britt driver Heidruns förlag och Heidruns Bok- & Bildcafé i Fensbol utanför Torsby.
De härliga sommarsöndagarna i Heidruns trädgård är tyvärr över för i år, men årets sommarutställning DET BLÅ, pågår ännu en tid; fram till 3 /9 . Utställningen bygger på Åsa & Håkan Wettres fina bok "Det blå", som är utgiven på Heidruns. En underbar vacker, lärorik och inspirerande bok, om och kring den blå färgen.
Suverän "måsteäga-/gebortbok" till alla blåälskare.
Jag citerar en bit av baksidans text:" En bok om det blå, som tillstånd, en känsla, ett förhållningssätt till livet. Blått är den mest älskade färgen i Västerlandet. Men här handlar det också om vad den blå färgen symboliserar i olika kulturer och i historien. Om japanska blåtryck och den magiska lapis lazuli-stenen, det gudomliga blå..."Bosse i det blå.

12 kommentarer:

Mette sa...

Oh du är tillbaka! = )


Om jag hade varit tvungen att bara välja en färg.... då hade jag nog valt gult. Faktiskt. Gult gör mig glad.

Ilva sa...

MYCKET mer stuns i Bosse!!

Gunnel sa...

Jaha...så blått är den mest älskade färgen. Inte så konstigt då att många har det i sitt hem. Jag tycker om blått...men väljer andra färger före.
Sen vill jag säga att jag håller med Ilva

Cornelia sa...

Blått är väldigt fint men jag har inte så mycket...väljer oftare varma jordfärger...

Men Bosse passar bra i blått!

gagga sa...

Mette! Hur gärna jag än har velat har jag inte haft en sekund över till datorn sen jag kom hem. Intensiv skolstart o min mamma på sjukhuset. Har bara varit hemma o sovit lite.
Mi mamma är en av alla dessa blåmänniskor. Själv är jag en grönmänniska.

Ilva! Nu blir han nog ännu mer förtjust i dig, Bosse alltså.
Men Bengt Berg det är också en go gubbe må du tro :)

Gunnel! När man "tillverkar grejer" är det lättast att "bli av med" blå grejer. Själv har jag inte särdeles mycket blått i mitt hem. De gamla bondköken var oftast blåmålade, eftersom flugor sägs sky den färgen. Kanske därför även ytterdörrar ofta är blåmålade.

Cornelia! Mmmmm, ja jordfärger tycker jag också om. Men en sida av mig älskar rena klara oblandade färger o svart/vitt.Finns väl ingen färg jag tycker illa om, men undviker gärna rosa.Nu menar jag inte bara i kläder utan även i inredning o när jag "gör grejer". Men rosa o grönt är vackert tillsammans.
Bosse har blå ögon o klär i blått, men gult är hans absoluta älsklingsfärg.

londongirl sa...

Ute på ön har jag valt blått, vitt och gröna färger. Det passar på något sätt där ute vid havet.

Han är riktigt stilig din Bosse!

gagga sa...

Londongirl! Låter helt perfekt på en ö. Blått o grönt i olika nyanser tillsammans är så vackert. Och vitt, vitt, vitt är alltid vackert.
Jag är lite avundsjuk på blåmänniskor. Finns så mycket att välja o vraka bland för dom.
När jag inredde vår gäststuga i blått, för att tillfredsställa den stora majoriteten, protesterade den person som bor mest i den, alltså Jessica; "Det är ju Mormor som har blått, inte du". Har efterhand bytt bort det blå därute. Hur snyggt det än var så kändes det faktiskt fel.

Gunnel sa...

Utomlands är det nog så att den blåa färgen på dörrarna jagar bort onda andar.
Fast flugor eller onda andar...må väl vara strunt samma :O)

Brazilian Linda sa...

Åh, blått är min älsklingsfärg, i sverige målade jag mitt rum alldeles alldeles mörk blått engång och trivdes utmärkt.. sen var jag tyvärr tvungen att tapetsera om pga min mor men det blev blått sen också och nu så har jag lyckats övertala amken att vi ska måla om vårt fula gula hus blått! I två blåa toner, en lite ljusare o en mörjare och det kommer säkert bli jättefint... att det är blått i sovrommet vårt är självklart! :)
du verkar ha haft det väldigt trevligt! :)

gagga sa...

Gunnel! Jo flugor o onda andar går säkert på ett ut:)
Mina dörrar är vita...hmmm

Brazilian Linda! Roligt att en verklig blåälskare dök upp. Hur tror du folk i ditt nya land reagerar på ett blått hus?
Holländare som nyss flyttat till vår by har målat om sitt hus i lime med turkos dörrar o knutar:) Nästan en färgchock bland allt det faluröda.

Anonym sa...

Bokhandlare Berg har många strängar på sin lyra. I somras (2007) mötte jag denne poetisk man när han kom åkande på en damcykel iklädd kortbyxor ochatt. En byvägens matador. Heidruns har mycket att erbjuda. Där kan man köpa böcker, skåda tavlor, fika och lyssna till en och annan föreläare och musiksnutt.

Gagga sa...

Anonym! Älskar Heidruns o den poet som där bor.
Var dock inte däruppe i somras, men täffade B.B. på bokmässan i höstas.