måndag, augusti 07, 2006

Värmländsk matblogg


För er som undrar hur vi överlever rent matmässigt här uppe i de djupa värmländska skogarna, så vill jag tipsa om två fina böcker som handlar om värmländsk mat. "Det doftar Värmland", med text av Karin Lorenz o foto av Bertil Ludvigsson, är utgiven av Värmlands Museum redan 1995. En kulturell matbok, som även visar upp värmländskt konsthantverk och underbara miljöer från hela landskapet.
Boken är ofta framme o ger oss inspiration gång på gång.

"Boken om hackkorv" av Bo Göran Sjögren är Bosses nyförvärv i vår kokbokssamling. Utgiven 2005 av Canapé Gourmet. Boken handlar om vår underbara "hackekôrv", och jag tycker det är dags att dess storhet växer sig utanför vårt landskaps gränser. "Pôsche" gjord på hackkorv, med kokt potatis och rödbetor till är nåt av det allra godaste vi vet. Undrar allt om vi inte hittar nya favoriter bland de spännande hackkorvsrecepten i denna vackra och intressanta bok. Ingen hackkorv i kylskåpet just nu, men det lär inte dröja.
Nu ikväll har jag en kalvdans inne i ugnen. Bosse kom hem med råmjölk idag, från en mjölkbondekompis.
Våra köttdjurskalvar lämnar ju inte en endaste droppe mjölk till oss. Nej de slurpar i sig allt till sista droppen. De växer sig allt större o har börjat bli alltmer påhittiga. Natten som gick tillbringade vi, i en rosa fullmånes sken, med att fånga in Ilva, Maleandro, Mamsan, Biggis o Stationsvakt som hade gett sig ut på egna äventyr. Kalvdans nånstans måhända.

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Nej, du! Vi voro på bloggarträff!
Förfestade lite...

Den där med hackekôrv vet jag en som skulle uppskatta... jag ska tipsa.

Vad skulle den öschöttska kokboken innehålla? Ärtsoppa och raggmunk troligen. En tunn bok...

londongirl sa...

Jag älskar kokböcker. De där verkar vara inspirerande. Men vad skulle en kokbok från Stockholm innehålla? Tål att fundera på....
Busiga kalvar har du men det är inte annat att vänta när du döpt dem efter bloggare.

Åh, Kalvdans....har jag inte ätit sen jag var liten.

Hagengôbben sa...

Hackkôrv är ingen favorit direkt, ser inte värst aptitligt ut heller...Å pölsa är ju snäppet värre! Men panerade abborrfileér, eller ännu hellre nyrökt abborre är inte fy skam, mums....Och kalvkött från byn :-)

Gunnel sa...

Hemgjord pölsa är gott tycker jag.
Kalvdans lent och skönt i munnen och smakar gott på vägen ner.

Kalvarna verkar vara precis som busungar är i allmänhet. Vad kul dom skulle ha haft...innan ni kom och förstörde :O)

gagga sa...

Bloggis! Kalvarna jag inte nämnde vid namn hade snällt stannat hemma hos sina morsor. Däribland Bloggblad. Värre blir det väl på lördag :D
Hackekôrv ska du köpa, om det finns i din butik o laga till din gubbe! Ärtsoppa o raggmunk tillhör också husets favoriter. Just sådana utrotningshotade rätter är viktiga att inte glömma bort.

Londongirl! Ja visst är det härligt med kokböcker. Inspiration fast man mest ändå lagar på känn.
Kalvdansen smakar ljuvligt. Önskar jag kunde frakta med mig en bunke nu när jag reser till Stockholm i morgon så hade du kunnat få smaka. Men det är väl fortfarande rötmånad så det får bli en annnan gång :)

Hagengôbben! Men du då, du som är värmlänning o allt. Klart du ska lära lille Hagengôbben att äta pôsche. Gôrgôtt!
Kalvkött äter du iallafall. I vinter får du äta en halv bloggkalv :D

Gunnel! Se där, en till som förstått tjusningen med pölsa :) Och kalvdans Mmmmmmmmmmm!!!!
Kalvarna hade ingen lust att följa med tillbaka till sina mammor. Korna stod o råmade i högan sky. Anar vad de sa :)

Anonym sa...

Very cool design! Useful information. Go on! » » »

Anonym sa...

BOLAs kokbok har jag inte testat men däremot jobbat med honom. Men då var det skogspizza dvs. Kolbullar.

Gagga sa...

Anonym! Ärligt talat har det inte blivit så mycket hackkorv på sistone o inte har vi gjort kolbullar heller på ett tag.....

Bola sa...

Hackkorv ska ätas tillsammans med andra. den 14 mars är det årsstämma i Föreningen Hackkorvens vänner på Terrassen i Mariebergsskogen. Anmälan till kalaset görs på info@hackkorven.se. Se även hemsidan www.hackkorven.se.
Hälsningar Herr Hack