torsdag, februari 15, 2007

Jag en bokhoremor

Kom på att jag sällan eller aldrig skriver om vad jag läser. För mig är det så självklart att alltid ha nån bok på gång, ja lika självklart som att jag lagar mat o äter regelbundet , och om mat skriver jag ju heller inte mycket, och ej heller om luften jag andas.....
Om vi plockade ner bokhyllorna ur vårt hus skulle det säkert välta, precis om de flesta gamla uthus här i byn skulle göra om någon eldade slut på all gammal ved som är staplad inom dess väggar.
Vid tidiga år "bortskämd" med riklig tillgång på böcker o med föräldrar som då på 50-talet hade låga bokhyllor så jag skulle NÅ ALLA böcker o enligt min far "lära mig älska att läsa". Det gjorde jag ju och den kärleken har aldrig gått över.
Ett tag på det radikala 70-talet fick jag för mig att jag inte behövde äga romaner utan endast fackböcker. Allt annat kunde jag ju låna. Men i samma veva kom bokklubbarna o sen kom Sessan och det blev ett bokköpande utan like. Tror vi var med i fem bokklubbar samtidigt som mest. På den tiden lockade man med annat än fula väskor som premier i bokklubbarna. Gungstolen på bilden fick jag som premie från Bonniers en gång när jag hade värvat en ny medlem till dom.
Givetvis fick biblioteken där vi bodde hjälpa till för att mätta vår ständiga bokhunger.
Sessan blev självklart en bokslukare o sen träffade vi en bokälskande bokbusschaufför och slog ihop våra boksamlingar med hans. Och vi fortsatte alla köpa, ärva, låna, läsa böcker i en aldrig sinande ström.
Förändringens vindar har blåst o Bosse kör inte längre bokbuss och jag har efter hand lämnat alla bokklubbar och tröttnat på vår närmsta bokhandel. Vi fortsätter givetvis att låna på biblioteket, men skillnaden är att böckerna vi nu köper, köper vi på nätet från Adlibris och från Bokus. Underbart frestande, enkelt o mycket billigare. Sen finns det ju nyutkomna pocket på varenda livsmedelaffär numera, vilka lätt som en plätt slinker ner i handelsvagnen.
I morgon anländer två av fem Bokhoror till detta bokfyllda hus. Jag är mor till en av dom.
Alltså måste jag vara en bokhoremor.

27 kommentarer:

Cornelia sa...

Tänk att du träffade Bosse på bokbussen - DET är romantiskt. Hälsa bokhororna. Jag läser deras blogg varje dag och får så många bra tips att jag drabbas av bokstress. Två böcker på gång samtidigt som en hög med olästa ligger och väntar bredvid sängen.

caroline sa...

Bokkollo varje dag :)

Gunnel sa...

Jösses...är det där hemma hos dig?? I så fall har du nästan ett helt biblotek.
Häftig gungstol...

Anne-Maj sa...

Kors i taket! Jag har fått ansa bokhyllor. Nu har vi på två ställen. men.....Känner igen vad du skriver. Böcker är så som godis!

Karin sa...

Oj, vad underbart! Ett helt eget litet bibliotek med en gungstol (eller en härlig fåtölj) vill jagg med ha... någon gång... :)

Mamselamsen sa...

Så du har också börjar stapla ovanpå.

Gagga sa...

Cornelia! Din "extrablogg" Cornelia läser är också ett suveränt forum för att få boktips.

Caroline! Jojomensan :)

Gunnel! Jo det är hemma här. Fick bara med en bråkdel på bilden. Det finns de som frågar:"Har ni läst allt det här". Klart man har o många, många, många fler föstås som man släpat ut o in :)

Anne-Maj! Kan inte rensa bort böcker.
Åtta överfulla Billy tvärs över huset + en hel vägg med barn o ungdomslitteratur på övervåningen + en hylla i gäststugan + en hylla med låneböcker samt nyinköpta ännu ej lästa i sovrummet + en liten hylla på en av toorna...... :)

Karin! Vi rev faktiskt ner en vägg för att få plats med fler sammanhängande hyllor. Den sköna läsfåtöljen med fotpall syns inte på bilden, men du kan se Bosses danska 60-talsbiljardbord som tronar mitt på golvet under PH-lampan. Inga mattor på golvet just nu eftersom vi har löptik.

Helena på Roomservice sa...

Ha ha haaaa... herregud, vicken sliutsats.... *asgarvar*

The Pale Green Woman sa...

Något absolut helt annat, men tänkte på dig när jag såg detta fantastiska stickprojekt

http://www.sysidan.se/albums/viewpic.htm?ID=14410

londongirl sa...

Känner igen mig. Här är vi också översvämmade av böcker. När vi för många år sen bytte lägenhet och fick mycket större så inredde vi ett rum till bibliotek. Men tro inte att det räckte, nejdå....böcker har en märklig förmåga att flytta in här överallt!

Fantastisk gungstol!

Gagga sa...

Mamsan! Ja det som är staplat är nyinköpt o nyläst som ska sorteras in o förhoppningsvis få plats. Annars får det bli fler hyllor.

Helena! Stilig titel eller hur. Undrar vad min gamla mamma skulle säga om man påstod att hon är en bokhoremormor :)

PGW! Åh tack, måste genast kolla!

Londongirl! Förstod nog att du också är en sån :)

Gagga sa...

PGW igen! Nu har jag kollat o sååå roliga strumpor har jag nog aldrig skådat förr. Märkligt att det inte var jag som hade gjort dom ;)

The Pale Green Woman sa...

Gagga, bara att sätta igång! Högklackade strumpor, kan det bli bättre liksom?

Gagga sa...

Jaa du PGW, har man stickat en soffa så :)

cleo sa...

Ja, böcker är så VACKRA! Jag såg en smörfilm som heter "Meet Joe Black" med Brad Pitt och Anthony Hopkins och den figur som Hopkins spelar är en välbärgad (mycket välbärgad) man med världens vackraste bibliotek, med runda väggar och stegar som går att rulla längs med väggen. Vackra volymer och så fint. Även om mitt "bibliotek" är BETYDLIGT med modest (ha, ha, vilken underdrift!) så älskar jag åsynen av bokhyllor fulla av böcker och det är så kul att titta vilka böcker människor har när man besöker dem. Jag saknar böckerna jag valt att sälja eller ge till välgörenhet för att vi inte har så mycket plats. Men snart är det bokrea, så då kan jag fylla på med några nya! :-)

Frida sa...

Oj oj oj så många böcker!

Linda K sa...

bokväggar är fint som snus. Jag vill också vara en bokhora :)

Hagenfôlke sa...

Halloj och tack för sist! Hoppas Bosse blev nöjd med det kommande äventyret!

Rosvikstjejen sa...

Förstår att du har så mycket böcker. Böcker kan vara en verklighetsflykt om så behövs. Det kan hjälpa en att bli lite klokare och visare. De förgyller ens liv en smula.
Själv är jag en bokmal men mest på loven. Hinner inte med så mycket i veckorna. Tyvärr! Håller just nu på med Mark L senaste alster. Ett gott skratt emellanåt.

Eva sa...

Hej! Jag satt och läste mina första blogginlägg och tänk, du var en av de första som kommenterade på min blogg!
Hälsningar, Eva på Frösön
www.evas.blogg.se

gagga sa...

Cleo! Ja om jag inte vore så förbenat galen i konst så skulle jag ha bokhyllor på ALLA väggar :)

Frida! Detta är bara några av dom :)

Linda! Du har ju också jättebra boktips på din sida. Jag gillar bibliotikarier. Särskilt dig!

Hagenfôlke! Tack ska ni ha! Bosse är mer än nöjd :) Undrar allt om han inte tänker sig mig som spätta i framtiden :)

Rosvikstjejen! Ja böcker kan man ha till mycket. Att gömma sig bakom t.ex. som två av mina katter brukar göra. De kryper in bak en bokrad o somnar. När de vaknar brukar böckerna komma flygande först o katterna sen :)

Eva! Men hej, det var längesen. Hade alldeles tappat bort dig. Nu ska jag leta upp dig igen :)

Mette sa...

Så vackert rum!

gagga sa...

Rummet är stort, ihopslaget av två rum. Många böcker, mycket konst, sköna sittplatser, biljard o träningscykel o fyra fönster i tre väderstreck med vidunderlig utsikt.

Hagengôbben sa...

Vilken tur! Tyckte det verkade vara en bra present, men det är ju svårt att veta på förhand...Vi får ta en tur ihop till sommarn:-)Låta alla bybor hyra, hihi

Gagga sa...

Gröttvål Bambinos :)

Hannele sa...

Skönt att inte vara ensam om att gilla böcker :)

Gagga sa...

Hej Hannele! Så konstigt livet skulle vara utan böcker :)