fredag, juni 29, 2007

Kåsor

Nu minsann har det börjat löna sig att fotografera. Den här träkåsan kom idag från Skogsland, för en bild jag fick publicerad där i vintras. Hade även hoppats på att få en vildmarksyxa, men kanske tur att jag inte blev rustad med en sådan, eftersom jag har en märklig förmåga att göra mig själv illa på vassa redskap.
Glömmer aldrig min stora konsumtion av plåster när vi täljde i trä i 3-dim på bildlärarutbildningen i Umeå. Mina alster blev samtliga märkligt rosa av den automatiska blodimpregneringen.
Bosse räckte mig sin fickkniv när vi var ute o gick o jag skulle plocka prästkragar. Lyckades skära upp hela handen o fick snabbt vända hemåt igen.
Även vid diskbänken, vid potatisskalning o annat hushållsknivhanterande är det ofta blodvite.
Händig är jag, men alltför ivrig o glömmer lätt det där med aktsamhet.
Så jag är tacksam över att jag inte inte vann någon yxa. Hade väl gått loss på nåt vildvuxet buskage direkt för att pröva den o sen vet man inte hur det skulle ha slutat.
Nej, en kåsa var perfekt. Täljd av en händig människa som så vitt jag kan se inte spillt en endaste droppe blod vid tillverkningen.
Det kom en kaffesugen gubbe in just nu. Kåsan på den nedre bilden, vilken hans far gjorde för längesen, har jag letat fram ur gömmorna , så att vi kan avnjuta vårt kaffe i varsin.

Uppdaterat: Det smakade inte särskilt bra ur nån av kåsorna. Kaffet tog smak av trä. Föredrar verkligen porslin. Är nog inte den vildkvinna jag stundtals inbillar mig vara. Inte det minsta intresserad av hurtigt friluftsliv o vågar knappast gå ensam i skogen. Saknar lokalsinne o är rädd för att möta ilskna älgar o gaggätande björnar. Se där, nu kom den nakna sanningen fram!
Kåsorna får nog tjänstgöra som mått i nån mjölpåse eller så fortsättningsvis.
Kommer aldrig själv att tälja några kåsor, men ett o annat kåseri kan jag nog snida till efterhand.

9 kommentarer:

Cornelia sa...

Du får nog hålla dej från knivarna. Penslar verkar ofarligare.

Anonym sa...

Grattis!!

londongirl sa...

Vad roligt att du fick en kåsa! De är så användbara att ha. Vi har några stycken som har mnånga år på nacken och är gjorda av min svärfar. :-)

Anonym sa...

Grattis! Jag älskar kåsor...Jag har en liten, som jag fick i väntan på en större men nu har åren gått.. Jag ska kanske påminna dom i Norrland.

Ilva sa...

Jag har ju sagt att du påminner mig om min mamma, hon var också en jäkel på att snida i trä och skära sig!

Gagga sa...

Cornelia! Du skulle bara se hur färggrann jag själv blir när jag nyttjar penslar :)

Gunnel! Tack!

Londongirl! Har aldrig druckit nåt ur kåsa tidigare o måste säga att det smakade piss, eller snarare trä. Jag är nog inte den vildkvinna jag stundtals inbillar mig vara.


Anne-Maj! Måste säga att jag föredrar porslin efter att ha provdruckit min landkåsa.

Ilva! Åh,det finns alltså fler sådana som jag :)

Mamselamsen sa...

Jaja... det finns fler klantarslen än du. Kommer du håg den "vackra" bilden som jag lade ut i vintras... där jag hade skurit av halva tummen? :-)

londongirl sa...

Ha ha ha....mina kåsor som jag DRICKER ur är av plast! De där fina i trä har jag bara till prydnad! :-)

Gagga sa...

Londongirl! Jaså man ska alltså inte dricka ur dom Men prydnad...nej de ska allt få tjänstgöra som mått i nåt :)