lördag, januari 07, 2006

Att råkas


Inne i stan samlas stora svarta flockar av råkor på kvällarna för att tillbringa natten i ett gemensamt träd. Det mest populära jättestora råkträdet höggs ner och jag bekymrade mig för de vackra fåglarna. De hittade nya träd, men alla fick inte plats i ett enda längre.
Vi människor råkas under träden, på torget, inne i husen, ja lite varstans. Men ska vi samlas i större flockar så gäller det att ha rymliga uppvärmda lokaler så här års.
De unga som gärna o ofta samlas i flock, fick sin populäraste samlingsplats förstörd vid en mordbrand inne i stan strax före jul. Hoppas de hittat andra ställen att råkas i väntan på återuppbyggnaden.
Vi äldre samlas inte så ofta längre. Något bekväma, gruvsamma, lata, mer o mer kvällströtta , sitter vi där ensamma, eller två o två o halvsover framför våra TVapparater.
Men det händer att vi drar på oss våra festblåsor, och samlas i en stor svart flock i byns festlokal.
Vi gjorde det i torsdags kväll.
Svartklädda människor i flock, samtliga passerade 50-årsstrecket. Lätt att tro att det vore begravning, om man inte såg de tunga korgarna med knytismat, starka drycker och dansskor som bärs in i lokalen.
Så sitter man då där uppryckt ur sin soffa och äter gott o dricker gott och pratar om ditten o datten och börjar få det riktigt trevligt, när man plötsligt slås av tanken ; Hur i all världen ska jag bära mig åt när musiken kommer igång. Jag med mina värkande svullna fötter. Endera får jag väl gömma mig på toaletten eller åka hem.
Men musiken drog igång och mina fötter vaknade till liv och jag dansade timme efter timme så som jag inte gjort på år o dag.
Ett mirakel? Kanske det. Men nej, det var nog snarare 50-60-talsmusiken från CD-spelaren, i kombination med gott vin o den glada gemenskapen med fler i samma ålder, vilket för en kväll gav oss lite bedövning i våra slitna, värkande lemmar och lät oss dansa oss varma o glada o gav oss känslan av ungdom, styrka o hälsa, om så bara för en kväll.
Tror till o med vi hade klarat att samlas uppe i ett träd frampå nattkröken.
Tur att vi inte försökte.

26 kommentarer:

Monica med yffen sa...

Visst är det upplyftande att "festa loss" ibland! Man känner sig ung på nytt. (Ja, kanske inte direkt dagen efter, men senare.)

Gagga sa...

Monica! Det märkliga var att den positiva effekten satt i länge o väl den här här gången. Fötterna behövde lite dans. Lider kanske av dansbrist o inget annat ;)

Anonym sa...

Underbart att läsa och titta på bilder hos dig! Jag känner jag behöver rocka loss som jag gjorde i min ungdom. När blir det? *skrattar*

Anonym sa...

Vad kul att ni hade trevligt! Önskar jag hade varit där istället för att sitta hemma och halvsova i soffan som jag gjorde i torsdagskväll! Jag är övertygad om att mina fötter hade älskat varje sekund.

Bloggblad sa...

Råkas går väl an - men att kråkas...
Vi hade stora skatskaror som störde oss enormt, men när vi klippte ner alla häckar försvann dom. Saknade av ingen...

Ilva sa...

Viktigt att ha roligt med kroppen ocksa! O jag blir aaavis for det ar sa otroligt roligt att dansa!

Cornelia sa...

Vad roligt det låter, det är roligt att dansa.

Anonym sa...

Ja, det är härligt att dansa, dock inte styrdans. Jag gillar disco! Mina barn tycker att jag är pinsam men det struntar jag i. Vi behöver dansa mer - alla vi medelålders ....eller vad vi nu är. Shit the same, åldern har ingen betydelse, huvudsaken att man har kul!
Apropå fåglar har jag lagt in en bild på min blogg, balkongbesökande sidensvans - som är SÅ fin.

Mette sa...

Oh vad trevligt!

Jag dansar aldrig... men lite 60-talsmusik hade kanske botat det? Jag gillar nästan bara musik från då och från början av 70-talet.

Om jag dansar till techno får jag en konstig utomkroppskänsla. Känner mig fånig. Rör mig till musik.. andra rör sig... varför inte gå i säng direkt?

Gagga sa...

Anne-Maj! Ja det kändes bra. Jag som trodde det var slut på dansandet för min del :)

Anonym! Varför kom du inte dit? Fick plötsligt för mig att du är en av dem som lämnade återbud.
Kom nästa gång, så jag får se vem du är. Du kan väl ha en liten blomma i knapphålet som kännemärke. En påsklilja kanske, för till påsk ska det dansas igen,på samma ställe, om inte förr :)

Bloggblad! Du gillar inte dans va?
Eller är det fåglar du inte tycker om? ;)
Fågeldansen då? ;)

Ilva! Ja det är mest hjärnan som får gymnastik nu förtiden.
Lite dans skadar inte. Gäller att ligga i lagom träning inför PRO-danserna som väntar om så där 10 år :)
Blir ganske PROG-danser istället när min generation går i pension :)

Cornelia! Ja dessa fester med massa folk man känner o halvkänner är roliga. Kan dock inte tänka mig att gå på Parkhallen o dansa bland en massa jagande desperados till nåt töntigt dansband med fånigt dubbelnamn :)

Eva! Det går an att dansa styrdans när man känner kavaljererna o de allra flesta dansar gudomligt bra.
Många i detta gäng är med i dansgillet o är själva även musiker. Sen valet av musik gjorde det lättare. Vi var ju unga o dansade ofta då när den spelades dagligen.
Ska kolla din pippi :)


Mette! Jag lovar dig att du skulle ha dansat som en gudinna i armarna på en av dessa dansanta urmän. Ingen utomkroppskänsla där inte, bara glädje o ingen orsak att känna sig fånig.Kanske lite för gamla i din smak, men vad gör det, om man ändå inte tänker hoppa i säng med dom ;)

Anonym sa...

Man skulle ju kunna dansa loss hemma i vardagsrummet ibland också, i brist på annat , bara sådär, spontant!
kul! U

Anonym sa...

Ulrika!
Det gör jag ofta! Efter att Kerstin Thorvall påpekat hur välgörande det är för hälsan och själen att dansa i timmar!

Gagga sa...

Ulrika o Anonymmusen! Jo nog har det dansats här må ni tro. Men på sistone har jag knappt kunnat gå. Och det där att ha skor på sig är en plåga. Men nu har jag ju bevis på att jag fortfarande har kvar förmågan, så ikväll ska här dansas. Orkar inte Bosse så dansar jag väl själv då, eller bjuder upp en katt;)
Just så lärde jag mig dansa en gång för mycket länge sen hos min mormor o morfar. Morfar rullade undan mattorna o satte på endera radion eller vevgrammofonen.Sen dansade vi allt från foxstrot till hambo.

Du anonymmusen ; Är du den samma som skrev tidigare idag? Jag blir sååååå nyfiken.

Anonym sa...

Å, det låter som en ljuvelig afton!
Längesen jag dansade, så lite avis på dej blev jag!

Cornelia sa...

Dans på danshak har jag aldrig ägnat mej åt, men att dansa med någon som kan föra och som gillar att dansa och inte ser det som förspel, är kul. Eller att ösa loss flera stycken - inte pardans alltså - det är också kul.

Gagga sa...

Rita! Du ska veta att jag hade ingen som helst lust att gå hemifrån den kvällen. Hade just fått ordning på datorn igen o ville hellre stanna hemma o blogga. men så tänkte jag; vi kan väl åka dit o äta lite o sen åka hem igen. Det var det där med fötterna och dansen....
Nästa gång så vet man aldrig om samma mirakel inträffar;)


Cornelia! Just så ska det vara nu när man hittat den man vill ha o stanna hos. Honom hittade jag inte på dansgolvet. Han hittade mig per telefon. Återfann rättare sagt. Hade ju känt varann som unga.
Hade faktiskt dansat med varandra då, men båda tillhörde då nån annan.

Batbut sa...

låter som ni hade en kanonkväll! Kul! Själv ska jag på 50 års kalas snart, hos min bästa gulliga granne.

Anonym sa...

Skulle vilja se dig uppflugen i ett träd och råkas. Vilken syn... Vi kanske skulle anordna tjejfest och prova? M

Bloggblad sa...

VA??? Hur kan du tro att jag inte gillar dans? Jag är fena på att dansa! Det var hemskt syndigt när jag var barn - alltså lärde jag mig det så fort som det bara gick.
Förr blev jag uppbjuden i ett kör (när jag var ung och vacker) men nu bjuder jag upp själv och väljer ut de bästa - för jag är så jäkla säker på att jag är bra på att dansa. För nu väljer dom mig inte för skönheten och ungdomen...
Jag kan dock inte polska och sånt där man snurrar för då blir jag yr. Hambo är det mesta jag kan snurra i...

Gagga sa...

Batbut! Ja, tänk hur det kan bli. Hoppas din 50-årige granne också bjuder på lite rock´n roll ;)

M! Du är inte Anonymmusen i alla fall ;) för M vet jag vem det är.
Gärna en tjejkväll med det snaraste, men jag tror det är bäst jag stannar på marknivå o nöjer mig med att krama träden, medan ni andra unga spänstiga får klättra upp o kvittra :) Ses på måndag! OJ, det är ju redan i morgon.

Bloggblad! Hade för mig att du skrev en gång om nåt trist danseri, men jag hade fel. Så bra! Då kan vi dansa loss hela högen då :)
Jag har än i dag svårt för att bjuda upp själv. Man gjorde det inte förr, mer än på "Damernas dans". Fjantigt, men det sitter i.
Måste berätta att Bosse o jag dansade ett par låtar igårkväll när jag hade stängt bloggeriet. Effekten från i torsdags sitter i :)

Bloggblad sa...

Ett par manliga vänner som ofta går på dans, har peppat mig. De säger att alla karlar blir väldigt smickrade om en kvinna bjuder upp. Därför törs jag.

Gagga sa...

Bloggblad! Bara dom inte blir alltför smickrade ;)

Anonym sa...

Ja, risken man får ta när man bjuder upp ( om det är en okänd man) är att dom tror att man stöter.

Anonym sa...

Var kan man läsa om Kristina Lugn, så jag kanske börjar rocka loss här hemma. Ingen tittar på mig:-)

Anonym sa...

Såg du dokumentären om swingen i Herräng? verkar skitkul - DET vill jag åka på!! (nyligen hemkommen från svensk TV)

Gagga sa...

Tittar in här igen långt om länge o märker att jag fått fler kommentarer. Förlåt mig för sent svar:

Eva! Tror nog jag nöjer mig med de jag känner :)

Anne-Maj! Rocka på tjejen! Det gör säkert Kristina Lugn också ;)

Josephine! Tyvärr såg jag inte det, men ska kolla om det kommer nån repris :)