torsdag, januari 19, 2006

Tulpanens dagDet är visst tulpanens dag idag. Har ännu inte börjat dra hem de underbara buketterna till väntande Aaltovaser. Men snart har alla mina vita amaryllisar blommat över för denna gång o då är det dags att börja frossa i tulpaner. Mest vita, men gärna stora knippen i alla möjliga färger.
Och bättre ändå blir det när snön slutligen smält undan o jag kan lyfta på granriset o låta hundra sinom hundra tulpaner, av mångahanda slag, sträcka ut sig o öppna sina glada ansikten i vårsolen.
Än så länge vilar de i sina lökar, nedbäddade under jord, ris o snö. En o annan blir vintermat åt sork o rådjur, det är det bara att inse. För att förhindra total frånvaro av tulpanglädje nu i vår, planterade jag i höstas in, mängder av allium o narcisser, som påstås hålla undan lökätarna.
I mörkret och kylan därute, väntar en färgexplosion. Känns hoppfullt att tänka på det.

14 kommentarer:

Humlan sa...

Det är något speciellt med den där "tulpanröda" färgen, när den lyser på gräsmattan och i rabatterna. Jag blir glad och varm av den, får nog lite vårkänslor också...
Tack för påminnelsen om vad som kommer!

Vi på Kantarellen sa...

Oh... om det ändå vore i slutet av mars. Jag AVSKYR vintern!!!!

Ska emigrera så fort jag kan.

Gagga sa...

Humlan! Ja för att stå ut tills våren äntligen är här så får man preparera sig med inköp av tulpaner o tänka på vad som komma skall. De här röda minitulpanerna blommade i min södervägg i fjol.

Mamsan! Slutet av mars låter bra. Då är det nära. "Vinter adjö, bort med all snö...."
Nog attan skulle jag vilja bo i värmen nånstans vintertid o komma hit när tussilagon kryper upp o vårfåglarna kvittrar. Sen i slutet av oktober när färgprakten är över, så packar man o reser till värmen igen :)Så skulle jag nog vilja ha det.
Men du, du tänker alltså sticka till varmare trakter för gott, eller ;) ?

Bloggblad sa...

Lyckos! Här känns det trist att veta att under ogräset lär inga tulpaner hitta upp.... alltså dom som är kvar sen den tiden någon orkade med trädgården...
Men jag kan gynna handeln och köpa till vasarna.

Anonym sa...

De röda är finast. De vita lyser! De gula sprakar! De lila är ..
Svårt välja tulpaner i morgon...

Ilva sa...

DET saknar jag av Sverige, detatt kunna kopa massor av tulpaner o ha i vaser vid den har tiden! Har ar de inte sa poppis som hos er! Det finns ibland men a andra sidan sa sticker de upp ur jorden mycket tidigare har...

Anonym sa...

Tulpaner! Underbara, sköna, spännande. Jag har säkert 25 olika varianter i min trädgård, många inköpta på Botaniska i Göteborg. Alltid lika magiskt på våren när de börjar sticka upp sina blad och man undrar: Vem är då detta? Vissa har försvunnit (ofta de dyra sorterna , tyvärr, men ack så ljuvliga så länge de varade...) Vad skönt att tänka på dessa vänner en dag som denna när snön yr här nere i Skåne.
h

Anonym sa...

Nu är jag sådär lite avis. Jag vill också ha en trädgård. Älskar tulpaner. M

Vi på Kantarellen sa...

Gagga: Vet inte. De ultimata vore... halva året här och resten där. Men vi får se!

Gagga sa...

M! Tror nog att du ganska snart haren egen trädgårg :) Kommer i höst o duttar ner ett gäng lökar
hos dig :)

Alfahanna! Nej, nej gräv inte ner folk i din trädgård för tusingen!!! Dra ner byxorna o visa vita baken istället, så försvinner både tulpanätande rådjur o andra bockar ;)

Mamsan! Låter helt perfekt! Såg nyss att du tagit första steget. Skönt med folk som gör slag i saken, istället för att bara snacka. Håller tummarna för er!

Anonym sa...

Sverige är det land som importerar flest tulpanlökar från Holland. (tror jag)

Gagga sa...

Josephine! Det är säkert så. Minns när tanterna under min barndom for till Holland på Tulpanresor. Det tyckte jag lät så fantastiskt, minns jag :) Själv har jag faktiskt aldrig varit i Holland. Förresten ; har du läst "Tulpanfeber"? Minns inte vad författaren heter, men boken var fantastisk.

Anonym sa...

nix, men du - det ÄR faktiskt en sevärdhet med tulpanfälten. Du kommer i en bil och kör runt en krök och får hela vindrutan fylld av en formlig färgexplosion. Det är underbart, tusen gånger bättre än på vykort eller foto. :)

Gagga sa...

Josephine! Låter helt underbart! Kanske jag skulle göra en liten tulpanresa ändå:)