tisdag, februari 28, 2006

Tyst vår


Så har då fågelinfluensan nått Sverige. Jag som alltid med glädje inväntar alla flyttfåglars återkomst, förstår att nu väntar nya tråkiga tider.
Märkte redan häromdan när jag var matvakt på skolan, att mängder av ungar inte vågade äta av kycklinggrytan. "Vågar man äta ägg", frågade min gamla Moder igår.
Rädslan och okunskapen breder snabbt ut sig o leder säkerligen till masshysteri.
Hörde min tupp alldeles nyss, lyckligt ovetande, gala i sin skyddade vinterboning. Vi får väl se hur det går för Lilleman, nykläckt till en otäck värld, hans pappa o hans sju morsor. Tänker i varje fall inte ha dem instängda när värmen kommer. Tar hellre bort dem, medan de är friska o lyckliga.
Rädd för mina djur tänker jag aldrig bli.


17 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer jag att ha några måsar runt min ö i framtiden? På vår skola väntar en nybyggd hönsgård på hönor. Kommer vi någonsin få det bebott? Jag ska hålla tummarna för dina hönor, mina måsar och alla fåglar i vårt land. Det kommer kanske att behövas.

Gunnel sa...

Det är otäkt värre det här. Men det får inte bli hysteri över det...precis som du säger. Det går nog bra för dina fjäderfän.

Gagga sa...

Londongirl! Ja, fåglarna är ju lika självklara som blommorna. Känns inte bra det här.
Så mysigt att de iallafall har tänkt sig hönor på din skola. Jobbar själv i en nybyggd skola, o hönshus fanns inritat från allra första början, men ströks tyvärr som oväsentligt tillsammans med växthus o öppen spis. Mysigt får det inte vara.
Märkligt nog fick vi köpa in konst för en halv miljon.

Gagga sa...

Gunnel! Ja om man matar o vattnar dem inne, men höns gör inte annat än äter allt de kommer över även utomhus. Och här hos oss brukar de få gå helt fritt hela dagarna. Ja, vi får se hur det blir.

Anonym sa...

Lite oroligt är ju detta, tycker jag!

Gagga sa...

Rita! Visst är det oroligt. Hörde nyss att en tysk katt blivit smittad. Mina tre kattgossar går ju ut o in precis som de vill året runt. Äter gärna fåglar......hmmm...

Ilva sa...

vilken vacker bild! Nu ar ju inte fagelinfluensan direkt dodlig for oss (normalfriska) och an har ju inte viruset muterat sa att det smittar mellan människor. Dessutom så brukar fågelinfluensan härja med jamna mellanrum och än har inte alla fåglar dött. Lite mediauppschas är det ju...

Gagga sa...

Ilva! Bilden tog jag i somras vid nån kungasten utanför Kungens "sommarstuga" på Öland.
Du har naturligtvis helt rätt. Media njuter av att sätta allt på sin spets.

Vi på Kantarellen sa...

Jag tänker då inte bli rädd... förresten så åker jag ju häriifrån. :-)

Gagga sa...

Mamsan! Tror det finns värre saker i luften i Hollywood, än infekterade fåglar;)

Anonym sa...

Maken kom just nu och pratade om fågelinfluensan och jag visade bilden. Han nämnde om katten i Tyskland. Vi är lite oroliga, men måste ta reda på fakta. Det är som när vi blev rädda för AIDS.

Gagga sa...

Anne-Maj! Katter äter inte självdöda djur o vi får hoppas att de sjuka fåglarna inte smakar så gott, för de kan ju vara ett lätt byte.
Så sant det där med aidsliknelsen.

Anonym sa...

Mina katter jagar bara måsarna från bryggorna ....men jag hoppas att OM de tar något mindre att den inte är sjuk. Nej måste vi nu vara oroliga för våra andra djur också??? Måste läsa mer om det här nu när det närmar sig.På min skola bygger vi nog om hönsgården till växthus så länge.

Batbut sa...

Tyvärr tillhör jag den där sorten som efter ett antal "Vargen kommer" rop stänger av öronen. Orkar inte ta mig till det när de tjatat om det så länge - och när ingen egentligen verkar ha grepp om hur farligt det egentligen är.

Cornelia sa...

Nej, jag tror inte heller att det är nån riktig fara här än. Värre i afrika

Monica med yffen sa...

Fågelinfluensa i Sverige och larm om eventuell galna kosjuka här i trakterna. Intalar mig själv att hålla mig lugn...

Gagga sa...

Londongirl! Ja inte tänker jag stänga in varken höns eller katter. Nån måtta på allt får det lov att vara.

Batbut! Du som bor mitt i stan behöver ju inte precis städa hönshus o så...;)
Är inte rädd för egen del, men ville så gärna ha kvar de lösgående hönsen o fortsätta ha räven som dess största fiende.

Cornelia! Så sant! Här drar vi på krigsrubriker när en katt dött i Tyskland, medan tusen sinom tusen människor dör dagligen, av än det ena än det andra, i Afrika, utan att vi så mycket som höjer ögonbrynen.

Monica m. Y.! Ja nu ska du se att man blir djurlös vad det lider. Trist! Blev så ilsken igår när jordbruksministern kallade höns som mina för hobbybesättningar. Vadå hobby? Isåfall är mina kossor också en hobbybesättning, eftersom de heller inte ger ekonomisk vinning.
Vi har våra djur av helt andra skäl.