onsdag, maj 17, 2006

Släpp fångarna loss, det är vår...

Ett kallt regn strilar ner o förlänger vitsippornas blomningstid.
Får den explosiva alltslårutsamtidigteffekten att hejda sig en smula.
Ger pollenallergikerna lite andrum.
Ger mig mindre lust att gå ut. Får mig att krypa under filten o bara läsa. Orkar inte så mycket mer, men känner mig faktiskt lite bättre. Kanske för att jag nu äntligen fått tid för röntgen. Visserligen först om två veckor, men ser det ändå som en möjlighet att få veta varför allt är som det är med mig o sen få den behandling som krävs o således kunna gå vidare.
Freja vill heller inte gå ut. Sover så gott på mina fötter.

Korna o kalvarna är ute sen i fredags o verkar tycka att det är skönt att få duscha idag efter en lång vinter i ladugården. Likadant är det med hönsen som faktiskt blev frigivna samtidigt som korna. Idag har de maskkalas ute i dynghögen.

Själv kunde jag ju inte hjälpa till vid kosläppet i år, men vi är lyckligt lottade som har snälla hjälpsamma grannar. Två tappra cowboys från byn grep in; Hagengôbben o Hagagôbben.


Kossorna vet precis vad som gäller, de har varit med förut, men kalvarna är det inte så lätt att få ut ur ladugården. Den som nyfiket tittade ut först av de sju små var Bloggblad, men sen när hon väl var ute ville hon inte alls finna sig i att det fanns ett stängsel.Ilva stannade snällt där gränserna var dragna, men Bloggblad tyckte tydligen att gräset var grönare utanför elstängslet.


Ja Hagengôbben han fick springa han, i mitt ställe, o hämta Bloggblad lite här o där, om o om igen. Korna råmade i högan sky för att få ut sina barn o de kom efter hand, en efter en. Alla utom Mamsan, som tydligen bestämt sig för att stanna inne, alldeles ensam i sommar. Den envisaste kalv vi haft på år o dag. Så fort de föste ut henne, sprang hon in igen. När dörren till ladugården stängdes, ställde hon sig o surade vid väggen.


Lyckornagôbben (Bosse) fick nära nog bära iväg henne till hennes väntande mamma.


När alla efter många intensiva timmar slutligen var på plats o strömmen kunde sättas på i stängslet, fortsatte lilla Mamsan glatt att trotsa de små elchockerna och höll trenne gubbar i gång ett bra tag till. På pin kiv tror jag, för sen har det bara varit frid o fröjd dag efter dag.


På behörigt avstånd bevakade jag o allre minste lille gubben i byn det roliga skådespelet. "Muuu", sa lille T. och skrattade gott när han såg sin pappa jaga kalvar.

Oj, nu har jag gjort en LÅNG blogg o faktiskt SUTTIT på en stol, om än bara på ENA skinkan så ändå, HELA tiden. Efter fem veckor på knäna så är det en STOR förbättring. Men nu är jag trött o ska krypa ner under filten till Freja igen. Fortsätta läsa.

Regnet har tagit en paus, och nånstans i söder bakom det massiva grå, anar jag en sol.

57 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mår stationsvakt?

nb sa...

Åh så spirande vacker grönska! Våren klart bäst när lyckas få ögon att göra ont :)

Och Freja min Freja! Åhhhh.

Slutligen: hoppas du blir frillers snart!

Gagga sa...

Johnny! Stationsvakt är en exemplarisk välartad gosse. Leker snällt med de andra kalvarna. Håller sig inom stängslet. Växer o frodas.Oj det här blev nästan lite kvartsamtal...hehe...
Ska se till att få fler bilder på var o en nu när de är ute.

NB! Vilken skillnad sen du var här. Då var det både snö o is, trots att det bara är en månad sen. Som du ser är Freja ännu mer lurvig nu. Bör nog till sin frissa. Jag orkar inte sätta mig hos frissan så jag har klippt mig själv. Blev faktiskt jättebra :)

Monica med yffen sa...

Bloggblad är ute och far så mycket. Det är inte så konstigt att hon gör det hos er också. :)

Vad mysigt det ser ut hos er. En riktig idyll (har nog sagt det förr)

Anonym sa...

gagga: Vad bra! :-)

Anonym sa...

Hejsan. Kommer förbi med lilltrollet om det inte blir dragracing till helgen. Hennes far har bestämt det sedan länge. Annars finns det väl möjlighet att komma förbi någon annan helg?... M

Tankevågor sa...

Åh vad härligt med bilder från Värmland! Vilka Cowboys du har där till din hjälp. Ljuvliga kalvbilder...Men den som bara stal hjärtat här var lilla Freja!!! Vilket litet gosetroll att ha i sängen! :D

Bloggblad sa...

Du har verkligen prickat in namnen rätt - Bloggblads virtuella tvilling har inte heller kunnat finna sig i att andra drar upp riktlinjerna...

Och Mamsan... vem hade väntat sig nåt annat :)

Tack för att vi fick se!

Anonym sa...

Vad fint ni har det i Värmland. Det är så roligt att du orkar med bloggandet igen. Spännande att få en liten titt på Bosse. Alltid roligt med en bild på den person som ofta nämns i "samtal".
Ha det gott!

Ilva sa...

Sa kul med en lang post! Och det ar ju helt otorligt hur VACKER Ilva ar, har aldrig sett maken pa skonhet. Speciellt jamfort med surMumsan och Bloggis hann man ju inte se nat av... jaja, de har ju att bras pa...

Anonym sa...

FÖRSTE GANGEN

Dä va se rolit om fredan
Knalle ner te bonngår´n
ätter meddan

Släppte ut kalver på bete
Ätter större glädje får en lete

Förste gangen di såg sômmer å sol
För di kalvera va ju itte ens födde ifjol

Di kike försektit ut igönnom dörrhôle
Tänkte:- Hô ska dä bli nu vôle?

Di fleste spratt mä en gang ut i ljuse
Men den siste vill att väre kvar i huse

Stog der se rädd å skok
Tänkte nock att jä itte
Va klok

Va ju i lagår´n se trygg
Åsså kom dä en gôbbe se stygg

Försökte få´n ut på jâla
Dä ville han itte för allt i vâla

Skene rakt igönnom elektriskt staket
Bakom lagår´n opp i hög mä dret

Te slut se logn han sä å hitte ut te mamma
Fann en spene å börje på å die mä dä samma

Gagga sa...

MonicamY! Den kalven fick verkligen rätt namn, precis som övriga :). Och lille kalven Yffen han är lika söt o snäll som sin namne. Lovar att det ska komma bilder på honom.

Johnny! Nu blev du allt stolt :)

M! Jag är ju på plats för det allra allra mesta, så ni är välkomna när det passar er ( både M o M o M) :)

Londongirl! Freja är världens goaste o mjukaste strävhårstax. Och världens tystaste. Hon skäller så gott som aldrig. Pratar istället.

Bloggblad! Visst är hon fin o STOR. Glömmer då o då att "hon" faktiskt är en tjurkalv. Nu har hon förstått att det är en STOOOOOR o härlig hage hon o de andra har att röra sig i. Innehåller skogsdungar o badstrand bl.a.. Så nu håller hon sig inom stängslet. Lite rädd för strömmen kanske. Bra!


Rosvikstjejen! Kul att du tyckte det var roligast att se Bosse. Synd att hans ansikte låg i skugga. Han är faktiskt jättesöt ;)
Har haft närbilder på honom inlagda tidigare. Finns i arkivet :D


ILVA! Jo Ilva är mycket vacker, lugn o förståndig. Verkar njuta av livet. Hon är ju äldst av dem alla o tar storasysteransvar ;)
Fattar inte varför jag inte kan komma in på kommentarerna hos dig sen ett par dar. Vill så gärna skriva om dina underbara bilder. Vallmon o flugan t.ex. Helt suveräna!!! Kommer inte åt att kommentera hos Linda K heller. Shit!

Gagga sa...

HagengÔbben! Tack snälla du för hjälpen o för den roliga versen som bekräftar det jag berättat. Kommer inte ihåg vilken av Bloggblad o Mamsan som sprang ut i gödselstacken. Minns du?
Nu du är du känd i hela Bloggsverige som den diktande cowboyen. Med bild o allt :)

Anonym sa...

Vilka fina bilder :-J Timmie sitter i mitt knä och tittar nu, han är jätte fashinerad och pratar med korna på bilden och vevar i armarna...Alex fick ta en titt på freja också, men han förstod nog inte vilken pangbrud han såg*s* Idag har Timmie gått alldeles själv till vändplan inom där väste och hem igen*stolt* I regnklär å stövler...Han stod och skrek och bankade på ytterdörren, så pappa hade inget val, fast inte ens Alex ville ut. Tjo....

Anonym sa...

Den diktande cowboyen....hmmm....Tror ni kallade dyngkalven för mamsan....

Anonym sa...

Förresten, Timmie har sagt både kalv och häst idag :-J

Gagga sa...

Hagengôbben! Timmie i regnkläder o stövlar; måste ha varit sötare än sött att skåda. Han är så jättegullig den ungen.
Skrattade gott när jag fick bekräftat att det var Mamsan som tog en sväng upp i dynghögen. Undrar om hon trodde det fanns nån bakdörr in till ladugården där. Skönt att hon fått duscha av sig skitlukten ute i regnet idag.

Gagga sa...

HagengÔbben!... och begåvad dessutom. Timmie alltså :)

Ilva sa...

gagga-prova med att vansterklicka sa kan man oppna via menyn dar!

Gagga sa...

Ilva! På´t igen!!!

Gagga sa...

Ilva! Det gick! Fast iofs var det tvärt om man skulle göra. Klicka höger alltså :)
Tack, nu har jag lärt mig något nytt!

Vi på Kantarellen sa...

Fasen vad Ni snackar skit om Mamsan. Det tror väl tusan att hon stack till dynghögen för att hitta en bakdörr.

Har Ni aldrig hört talas om kliande soleksem?

Mamsan är ytterst mån om att sköta sin hy och undviker således solens frätande strålar! Sånt vet ju vilken idiot som helst!!

Gagga sa...

Mamsan! Och nu är hon alldeles nyduschad o trippar omkring på sjökanten o speglar sig i vattenytan. Men i fredags då visade hon en annan sida minsann :D
Maleandro o Yffen blev lätt förskräckta, o Hagengôbben han lär aldrig glömma henne.

Humlan sa...

Underbart att se och höra av dig igen! Freja är för söt! Och kalvarna verkar vara riktiga personligheter!

Gagga sa...

Humlan! Har saknat det här, men det var så jobbigt att stå på knäna o skriva. Idag förtar jag mig nog för nu är jag alldeles till mig för att jag lyckas sitta på halva baken :)
JA dessa kalvar är ju helt otroligt personliga. Så kul i år med dessa namn som passar så bra. Kalv nr 8 inte född än. Tidigare om åren har jag haft andra teman beträffande namnen. Oftast artistnamn. Sen har mina elever också fått vara förebilder osv.
Freja hon har ingen mänsklig förebild. Hon fick heta Freja då jag läste om Forntidsfreja som drogs i en vagn av katter. Det tyckte jag var en så vacker inre bild, o passande eftersom jag alltid har fler katter än hundar.

Vi på Kantarellen sa...

Hon ser bara förnöjd ut. Inuti är det kaos.... hon villl in och istället använda sin brun-utan-sol

Gagga sa...

Mamsan! Brun utan sol det blev hon ju i dynghögen stackarn ;)

Anonym sa...

Här har alla hållit till! Jag började undra var ni tog vägen! Din berättelse är såååååå lovellyyy! Hade velat vara med på kosläppet, men ja ja.. Det blev text och bilder istället. Tackar så mycket! Med tanke på din tillstånd.

Ilva sa...

VRANG ar vad MUMSAN ar! Och Gagga, efter 5 ar med Berlusconi sa har jag tydligen en total fortrangning av vad allt som hoger heter!

Vi på Kantarellen sa...

Och det tog Ni bort!!! Ät Ni galna!

Gagga sa...

Anne-Maj! Var du glad att du slapp vara med o jaga vrånga kalvar. Mer romantiskt så här några dagar efteråt. Nu är kohagen hur idyllisk som helst. Som en gammal pappersbonad.

Ilva! Som jag brukar säga: nog är jag vänster, men inte vriden :)

Mamsan! Vad ska vi äta? ;)

Cornelia sa...

Nu tror jag allt du mår lite bättre, roligt med ett värmlandsreportage.

Gagga sa...

Cornelia! Nåt har hänt inom mig idag. Inte bra, men bättre. Tacksam.

The Female Dinousaur sa...

Så skönt att höra och läsa att det finns ljus att skåda. Det ser så underbart härligt, och rogivande ut, på dina bilder. Jag blir alldeles lugn i krôppa av att titta på dem. Fortsätt läsa, ta det lugnt och kurera dig. Kraaaam!

Anonym sa...

Tack för alla fina bilder på lyckliga kor och kalvar. Det föder minnen hos mig.
Skönt att höra att du är på bättringsvägen. Jag tror jag vet en som inte tycker det är så tokigt att du intar sängläget emellanåt. Jag syftar på, som du nog förstår, Freja. Det är gosigt med hund i knävecket eller en liten sval nos mot halsen.

Monica med yffen sa...

Jag är så nyfiken på hur yffen ser ut!

LaMa sa...

Hej gagga!
Hittade hit för att jag råkade lusläsa inne hos Husmusen och såg något om gränsen mot Norge. Och eftersom det är där mitt hjärta bor så var jag tvungen att kolla. Har fällt en tår över dina kor och vårblommor, längtar till mitt Paradis utanför Arvika. Hälsa att vi kommer om tre veckor, och snälla be syrenerna hålla sig tills vi hunnit känna doften!

Och du - krya på dig massor!
Kram från Sofia och små-Värmlänningarna i Peru

Stickbloggen sa...

Vilken underbar blogg!!! Tack!

Anonym sa...

Dä har han nog efter mamma :-J

Gagga sa...

Biggis! Ja lungn i "krÔppa" blir man även om man har ont i densamma :) Idag (torsdag) blir det inte så mycket bloggande/sittande eftersom jag nog förtog/försatt mig igår :)

Gunnel! Kor kan verkligen väcka minnen från forna tider. Känns som vi har levande museeverksamhet ibland.
Idag ska Freja o jag tillbringa ännu mer tid i soffan under filten. Ösregnar ute o molvärker inombords.

MonicamY! Yffen är givetvis jättesöt. Som kalvar är han o Maleandro mest lika varandra. Vackert svart/vita.

LAMA! Hej Sofia o små-värmlänningarna ända långt borta i Peru! Välkomna till min blogg o välkomna hem till Värmland i sommar. Kan meddela att syrenerna ännu ej slagit ut här hos mig, ej heller häggen o den ska ju igång först. Nu är ju Arvika kommun så långsträckt o jag bor ju ett par mil norr om Arvika, i G-skog, växtzon 5. Nere i stan är det ju växtzon 3. Blev verkligen nyfiken på var du har dina rötter här. Kanske nära mig. Hör gärna av dig när du kommer "hem". Många varma hälsningar till er där på andra sidan jorden från ett regnigt man grönskande vackert Västvärmland.

Monica! Tack snälla du!

Hagengôbben! I vilket fall som helst är den gossen välgjord ;)

Stickbloggen sa...

nä, jag lånade en bild på nätet...'skäms'... men vet att dina kor har det allra bäst och minns dina fina bilder av matbordet och höet och... så nu finns det en 'Tanten'? Måste se...

bild nån dag? Snääääälllla?

Gagga sa...

Monica! Nej det är jag som ska skämmas (avundsjuk småbonde). "Kofabrik" skrev jag, men det är ju så det ska se ut nu för tiden. Vår lilla besättning är ju en ren förlustverksamhet rent ekonomiskt, men har ju andra stora värden :)
Färsk hälsning från Tanten i kohagen som jag träffade alldeles nyss när jag hämtade posten.Alla sju kalvarna låg samlade o sov middag. Regnet öser ner så bilder får vänta.
Tanten är f.ö. mamma till lilla Mamsan.

LaMa sa...

Hej igen,
Jag har mina rötter på Hammarö, men har sedan några år ett paradis några mil åt andra hållet från dig sett, i Glava. Vi letade i Arvika-trakten för det ligger varmare om hjärtat än Karlstad-trakten. Luften är lättare att andas där, och efter några år känner vi att det är helt rätt, kärlek tills döden skiljer oss åt.

Grannen berättade att det är ganska kallt just nu så det kanske finns hopp om såväl syrener som lupiner lagom tills vi kommer farande hela Cirkus Scott.

Har du tips på vad vi absolut inte får missa i sommar? Kan längta som en tok efter att bara få göra vanliga saker, skura trägolven, åka till Konsum, trä smultron på strå, springa till "glass-fjorden" med barnen och hänga tvätten i vinden.

Men också alla utflykter, glassbåt i cafét på Rackstad, barnkultursöndagar i Glava Glasbruk, midsommar på hembygdsgården, auktion i Sulvik, räkfrossa på Ohlssons Brygga...

Nu är jag redo att komma hem!

Hoppas ryggen blir bättre snart. Ska se om jag hittar någon Inka-kur på marknaden som kan hjälpa till på traven.Kram,
Sofia i Peru

Gagga sa...

Lama/ Sofia! Det här är ju helt fantastiskt.Du där långt borta som så väl känner till min värld. Det verkar som om du redan hittat de flesta guldkorn. F.ö.vet jag att det ska bli en säkerligen fantastisk samlingsutställning på Rackstadmuseet under temat "Fest".
Det är alltid många begivenheter i dessa trakter. Man får sålla ut det allra bästa, o jag förstår att du mest uppskattar de där till synes enkla stunderna du beskriver. Ja Glava är fint. Vi brukar allt ta oss en tur dit ibland. Hade faktiskt ett reportage därifrån i min blogg sommaren 05. Finns i arkivet. Tittar du tillbaka där hittar du gott om bilder från Arvikatrakterna.
För min del låter det ju mycket mer spännande med indianmarknad än alla dessa vårmarknader som florerar här just nu. Denna helg här i G-skog o nästa i Arvika (Jössefröjda) Står gärna över båda.
Har inte nåt val egentligen eftersom ryggen håller mig hemma för det allra mesta. Fast jag är mycket bättre nu o inbillar mig att jag snart ska vara helt bra :)
Hör av mig om jag kommer på nåt kul du inte får missa här i sommar. Hur länge stannar ni förresten?.Maila mig gärna; m.bj@telia.com
Vi hörs!
Vitsippshagar o varma kramar från Gagga

Fria Foten sa...

Jag har sett ditt namn hos Bloggblad många gånger. Tittade in och njöt av bilderna från din lantliga idyll. Jag har rötter i Siljanstrakten. Det skiljer sig inte så mycket från Värmland.
Jag har förstått att du av någon anledning inte mår så bra. "Det é inge kul", men jag hoppas att du repar dig. Sommaren kanske har kommit hos dig?

Bloggblad sa...

Jaha - det är här i kohagen ni håller till!
Klart att det inte var Bloggblad som trampade runt i skiten...

Jag blir lätt besviken på dina gubbar - jag såg grånade gentlemän för min inre syn, och så är det pojkspolingar allihop.

Jag riktigt hörde värmländska när jag läste den ljuvliga kalvsläppardikten!

Gagga sa...

Hej Flaxa o välkommen till min blogg. Känner också igen ditt namn från Bloggblad. Roligt att du gillar mina bilder. Just de här senaste är väl inte av någon högre kvalitet,mest dokumentära. Min onda rygg hindrade mig från att ta de bilder jag egentligen ville ta.
Hoppas på bättre tider :)

Bloggblad! Ja här är vi :) Och kan du tänka dig ; jag har kört bil för första gången efter det jag fick ont i ryggen. Ett framsteg! Glad o trött!
Nu blir gôbbera högfärdiga för nu ska du få höra hurpass gamla de är. Jo HagengÔbben är ung förstås, bara 35 ( o lillgubben hans endast 1), men sen du; Bosse är 59 o HagagÔbben blir 82 i sommar. Men just Hagagôbben är otroligt spänstig o ungdomlig fast han är äldst i byn.
HagengÔbben blir säkert glad nu när han ser att DU gillar hans dikt. Han skriver mycket han. Jag har försökt få honom att börja blogga, men han ska öppna hemsida istället.

Bambi sa...

Det var länge sen jag hälsade på här hos dig, härliga bilder! Men ledsen för att du varit så sjuk, hoppas det ordnar sig efter röntgen. Krya på dig!

Gagga sa...

Bambi! Så glad jag blev när jag fick se att du hittat till min kohage. Måste tala om att jag börjar må bättre. Men det har varit drygt o är inte över än. Hoppas få riktig diagnos efter röntgen.

Anonym sa...

Pojkspoling på dig själv bloggblad, men tack för att du gillade dikten :-)

Bloggblad sa...

Ja, en annan ä själv i facke' män ä ingen äxpärt fô'lä...

Gagga sa...

Hagengôbben o Bloggblad! Ljuvlig musik kan uppstå när två poeter mötas :)

Mette sa...

Hej!
Nu har jag kommit igång lite också med att skriva på bloggen...

Hur mår lilla Mette - är hon med på bild?

Gagga sa...

Mette! Åhhhh där är du ju. Hade liksom tappat bort dig när jag själv inte bloggat så mycket, o du själv bytt blogg. Men glömt dig har jag definitivt inte o din söta namne är en snäll o go kalv som jag nyss varit ute o pratat med.Det ska komma nya tydliga bilder på "er" var o en. Nu har jag lagt in din nya blogg på mina favoriter o nu ska jag dit o kolla direkt. Kram!

Anonym sa...

Hô skriver bloggbla för nôe ra? Ärrä tocke som en aen änne?

Gagga sa...

Hagengôbben! Bloggblad hon har skrivit läromedel o många sångtexter, dikter o mycket mera. Hon ger nu snart ut en ungdomsbok som jag skulle ha gjort omslaget till om jag inte hade legat obrukbar vid tiden för detta.

Mette sa...

Vad bra! Tack för det!
Kram!