tisdag, juli 24, 2007

Varför har tanter så spruckna röster?

För nån vecka sen lyssnade jag till Alf Hambe, för första gången live, och förundrades och gladdes åt att hans röst fortfarande var lika vackert stark och skimrande magisk som förr på skivorna. Att sen inte fingrarna och strängarna var riktigt överens längre och att mellansnacket var förvirrat och långtråkigt må vara naturens gång och därmed förlåtet och redan glömt när man sen gick hem i den mörka, regniga sommarnatten.
Men att någon eller han själv lockade fram fru Hambe att lägga på en andra stämma på den annars så underbara "Kajsas udde", fortsatte jag dock att tycka var något pinsamt och det bekräftade min teori om att tanter ska lägga av att sjunga offentligt efter en viss ålder.


Är det inte så att:
Pojkar har spruckna röster i tonåren och när det är undanstökat kan dom sjunga njutningsfullt livet ut.
Flickor kvittrar så vackert genom sin ungdomstid, men någonstans upp i åren går gränsen för vad som är njutbart för de som tvingas lyssna.
Och nu pratar jag om folk som KAN sjunga. Falskt o otimat är ju aldrig behagligt.

Sen ska jag sticka huvudet i ett verkligt getingbo:
Jag tycker nämligen att det är olidligt hemskt att höra körsång med hög kvinnlig dominans och medelålder.
Jag sjunger själv i en kör bestående av idel kvinnor. Är mycket äldre än de andra o nu fan tror jag att de ska få sjunga vidare utan mig. Är helt övertygad om att det genast kommer att ljuda mycket vackrare. Det hjälper inte hur trevligt och roligt det nu än är att vara med. Får väl i värsta fall mima när vi framträder.
Sjungit har jag gjort mycket och av lust och glädje i alla mina dagar, men nu är det dags för lite självrannsakan.
Frågan är om röstens och fertilitetens begränsning sammanfaller. Karlar kan ju, förutom att sjunga vackert, även bli fäder på gamla dar.
Nu har jag lyssnat både till min inre ljuva stämma och den yttre spruckna så nu tänker jag fortsättningsvis bara sjunga högt för mig själv, mol allena.


Uppdaterat:

Gagga sjunger i näckrosmick.

16 kommentarer:

Mamselamsen sa...

Min pappa som var kantor och darmed ocksa ledde kyrkokoren, led fruktansvart nar det bara var en massa tanter i 60-plusaldern. Orgelpiporna kroknade.

Anonym sa...

Gillar bilden på dig! Du är härlig!

Ilva sa...

det var ord o inga visor, känns skönt att inte sjunga!

londongirl sa...

Du är skön Gagga!

fniss...jag var tvungen att kolla lite hur det lät när jag tog ton efter att ha läst här...Det lät hyfsat men jag tänker inte börja i någon kör på äldre dar! ;-)

Gagga sa...

Mamselamsen! Stackars far din! Vilken pina.

Anne-Maj! Vissa gamla tanter slutar aldrig att leka :)

Ilva! Hehe, ja vem törs sjunga inför mig nu :)

Londongirl! Bara jag inte hämmar folk nu. Sjung på du :)

Anonym sa...

Hehe...jag som inte ens törs sjunga i duschen längre. Måste visa hänsyn till grannarna. Men på jobbet...där galer jag på...för det är bra att sjunga för barn :O)

Vilken härlig bild på dig i vattnet. Men jag ryser lite...för näckrosskaft runt benen gör mig nästan illamående. Jag får för mig att det är någon som vill dra ner mig i djupet. Knasigt värre..eftersom jag vet att det egentligen bara är växtligheten :O)

Nilla sa...

Vilken härlig badbild!

Gagga sa...

Gunnel! Jag vill verkligen inte förstöra sångglädjen för någon o inte fan tänker jag tystna helt o hållet. Att sjunga för o med barn det är ju hur viktigt o underbart som helst. T.o.m. mina stora elever gillar att sjunga med mig på bildtimmarna.
Älskar näckrosor och att ligga i blöt.
Då o då lägger jag tom näsan i blöt ;)

Nilla! Den här hade jag nog aldrig tänkt visa, men nu blev det så :)

Linda K sa...

sommarens bästa bild! :D

Gagga sa...

Linda K! Bosse tackar o bugar. Det är han som fotat :)

Malin sa...

Håller med - MEN - ett undantag tycker jag är Joni Mitchell! Har du hört hennes Dreamland, där man får höra låtar från hennes debut fram till nu. Det är helt olika röster, men jag gillar även hennes åldrade röst. Och nu kommer hon med en ny CD!
Kanske det handlar om teknik också?

Gagga sa...

Malin! Visst handlar det även om teknik. Ångrar nästan det jag skrev för det finns inga absoluta sanningar. Måste kolla Dreamland.

Malin sa...

Tänkte jättemycket på det sedan på dagen igår och tänkte att det kanske också handlar om vilka låtar man väljer? Om Joni M skulle sjunga Cirkle Game (eller vad den heter, en av hennes tidiga) nu skulle det antagligen låta hemskt??

Gagga sa...

Kan inte heller sluta tänka på detta o knappast heller låta bli att lalla lite :)

The Pale Green Woman sa...

Snacka om att sjunga i badet! :-)

Gagga sa...

PGW! Stackars näckros! Vissnade o dog ;)