onsdag, juli 05, 2006

Satsa på den vitryggade Gaggan!!!

Läste i lokalbladet idag att det beräknas finnas endast tio stycken vitryggade hackspettar kvar i landet. Nu ska regering o länsstyrelse satsa 20 miljoner kronor per fågel!!!
Närmare 53 miljoner kommer att satsas i västra o södra Värmland, genom att bl.a. omvandla gammal skog till naturreservat.
Det har tydligen ännu ej kommit till deras kännedom att de vitryggade Gaggorna också är utrotningshotade. Det lär inte finnas så värst många exemplar kvar. Klart färre än de vitryggade hackspettarna.
Hur många miljoner är regering o landsting beredda att satsa på dessa varelsers överlevnad? Dessa vitryggade Gaggor som sliter hårt, oftast djupt inne i de stora skogarna och utgör en värdefull, om än liten, del av naturens mångfald.

24 kommentarer:

Ilva sa...

ja det ar verkligen orattvist! For att inte tala om de blekfeta Ilvorna (som inte bor forvaxlas med kalvIlvorna), lite mindre eteriska an de dar som bor i skogen och dansar i dimman...

Bloggblad sa...

Och på ett begränsat område utmed ostkusten, finns den säregna vitbenade Stavgångaren. Den är utrotningshotad pga schemaläggning.
Känns lättast igen på den rödkepsade skallen. Den är sällskaplig och låter sig gärna matas.

gagga sa...

Tjena brudar! Nej här finns varken blekfeta Ilvor eller vitbenade stavgångare. De arterna är nog förlängesen utrotade i Värmland. Troligen vid samma tid som den västvärmländske Mammuten dog ut.
Men vita älgar har vi ett flertal av o en ynka vitryggad Gagga :)

Mamselamsen sa...

Men den "Rödsprängda skatan" i Nybro då? Hur många miljoner är jag värd?

Mamselamsen sa...

Kännetecken på detta unika exemplar är att den har viss förkärlek för allt som glittrar

gagga sa...

Mamsan! Skator finns det gott om, men nån rödsprängd sådan har jag dock aldrig mött. Undrar allt om du inte kan få några miljoner från länsstyrelsen i Kalmar ;)

Gunnel sa...

Orättvist det är vad det är. Du får skriva och påpeka att dom får bättra sig.

Mamselamsen sa...

Ska fundera på saken.... annars stjäl jag allt glitter som kommer i min väg.

gagga sa...

Gunnel! Om en hackspett behöver 20 miljoner....
Jag skulle bli glad för hälften jag :D

gagga sa...

Mamsan! Tror att du också skulle klara dig med hälften av vad de kostar på hackspettarna. Vi som har så vassa näbbar borde väl åtminstone kunna få dela på en hackspettlön. Sen kunde vi sitta där o njuta resten av våra liv :)

Leina sa...

Nä om hackspettar och spillkråkor tycker vi inte.... För något år sedan skrockade han jag är gift med förtjust.... Grannens flaggstång hade blåst av (spillkråka som perforerat). När jag kom hem var han lagomt glad... Vår flaggstång låg på marken. Jo jo!

londongirl sa...

För att inte tala om den fräkniga Trasselanden som setts dyka i Stockholms skärgård. Endast ett exempel kvar och behöver säkert en miljon eller två för att kunna räddas.

gagga sa...

Leina! Så roligt att du hittat hit. Bildlärare växer inte på träd här på bloggen. Har du också gått i Umeå.
Själv har jag ingen flaggstång, men hackspetten här plockar ungarna ur flugsnapparens holk. Tycker jag inte om. Med den lönen han tydligen har, kunde han väl hitta på nåt annat sätt att skaffa sin föda ;)

Londongirl! Ja där ser man. Ett enda ex kvar av en sådan märklig fågel, som skulle vara nöjd med en småsumma på en till två miljoner!
Jäkla bortklemade hackspettar!!!

Source sa...

Den indianbrune sourcen är på återväxt. Det går rykten om skyddsjakt. Är försiktig på stranden.

gagga sa...

Source! Åh, en sån var det längesen jag såg. Trevligt om de blir fler :) Här hos mig kan de få skydd i mitt eget lilla jaktreservat där även lo o varg får plats. Gillar lite småfarliga djur :)

Leina sa...

Jo, visst gick jag i Umeå först två år på konstskola sen på TUM som det då hette på det glada åttiotalet.... 1985 drack vi champagn och åt jordgubbar nere på gräsmattan utanför Tullkammaren till höger om parkeringen. För att fira att vi var klara.... De fem absolut roligaste åren i mitt liv... Ja förutom åren i Arika, ja o åren då barnen var små o ja... Suck, livet är ganska bra hela tiden....

Anneli sa...

Gagga, jag läste din kommentar hos Frida. Visst kan du väl kommentera hos mig? Jag har i alla fall inte stängt av någon. Det kanske bara var något tillfälligt fel? Prova igen! Du är så välkommen:)

gagga sa...

Leina! Ante mig att vi var där samtidigt :) Mailar dig!

gagga sa...

Anneli! Kan du tänka dig; fört ni IDAG har jag lyckats komma in o läsa kommentarer o även skriva sådan hos dig. Glad :)

Mamselamsen sa...

Skulle vi inte kunna gå ihop i en flock och begära utrotnings-lön?

gagga sa...

Mamsan! Jag tror vi gemensamt skulle kunna söka EU-bidrag för projektet : " De utrotningshotade europeiska vildkvinnornas överlevnad"

Hagengôbben sa...

PRIORITERING

Tänk att en hackspett ä värd se möe
Men bare di vite, itte di röe

Ja te å mä mer än en varg
Da blir nock vargälskarn arg

Hocken ärrä som sätter värde
Ärrä en tå dissa mere lärde?

En tocken som vet litt mer
Ser tocke som itte vi andre ser

Tänk om di la på skoeln
dä di lägger på en hackspett
dä skulle nock jä töcke vore mer rätt

Tjuge miljoner för en vitrygg
Å skoeln ä full i onger
som itte ä trygg

Å tänk om gamlingera på hemme
kunne få litt mer mat
I alle fall litt mer än drygt
harta se möe som en undulat

gagga sa...

HagengÔbben! :D Den satt fint!!

Anonym sa...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»