torsdag, juli 20, 2006

Idag är det Gaggadagen

Nej, det stämmer ju inte riktigt, men nästan. Jag har faktiskt namnsdag idag, men har sen jag var mycket liten, själv kallat mig Gagga.
Margareta låter så högtidligt. Något man presenterar sig med för främlingar, eller skriver under viktiga papper med. Ropade mamma; "Margareta" på mig förr, så fick jag genast för mig att hon hade något allvarligt att förtälja.
Idag kallas jag inte Gagga av alla. Min mamma, pappa, syster, övrig släkt, samt vänner som varit med mycket länge, tilltalar mig ju fortfarande så; men Bosse har aldrig kallat mig Gagga. Han säger mest ;"Morsi", o Sessan säger ju ;"Mamma". Här i byn vet ingen vem Gagga är, (tror jag). Jo det skulle väl vara Hagengôbben då, som ju läser min blogg.
Skulle gärna vilja bli kallad för Gagga av mina elever, men det har aldrig slagit igenom där. Ville inte bli kallad Maggan, som ju många sa av bara farten. Men Maggan, det är inte jag, och ville de inte kalla mig Gagga, så bad jag dom säga Margareta istället. Nu idag tycker jag det är okey att oftast kallas för Maggan av eleverna. Som lärare i dagens skola är det ju positivt att åtminstone slippa bli kallad "skitkärring".
Måste berätta om när jag för många år sen fick en ny kollega. Kände väl igen honom från min Gaggatid o trodde väl att han kände igen mig också. Men alla runt omkring oss sa ju Margareta om o till mig o jag förstod till sist att han inte hade en aning om vem jag var.
Vi började nämligen prata om en konstskola, där jag gått vid samma tid som han brukade vara där o besöka en tjej i min klass. Det var ju så jag mindes honom. "Vet du var den o den är nu för tiden?"frågade han mig o när han fortsatte "Men Gagga då, vart tog hon vägen?" så flög faen i mig. " Ingen aning" sa jag o så pratade vi länge om denna Gagga. "Den magra, snaggade, glada, begåvade, lovande konstnären" Hehe!!! Ganska intressant!
Till sist var jag ju tvungen att avslöja mig. Många år o kilon efteråt, med håret utväxt neråt midjan o i rollen som bildlärare var jag tydligen oigenkännlig.
"Jag blev aldrig någon festlig figur, jag blev ju tvungen att försörja mig". Ungefär så skrev Lars Forsell en gång.
Åren går o man är stadd i en ständig förändring, åtminstone på utsidan, vilket man vill det eller ej. För några år sen hade jag besök av ett gäng f.d. kollegor från tiden då jag jobbade i Gullspång. En i gänget hade kontaktat mig o berättat att han var värd för en "Hemlig resa", o frågade om de kunde få komma hit o besöka oss. Givetvis! De kom o det var hur kul som helst. Flera av dom hade ju inte en aning om var jag bodde nuförtiden, o att det var hos mig de landat när de klev ur bilarna på ladugårdsplanen. Härliga igenkännande kramar o mycket prat o skratt blev det under dagen.
En av herrarna var dock lite märkligt tillbakadragen o just innan de skulle fara vidare, så frågade han mig hur jag kunde känna Stig o c/o. Men snälla du säger karlns fru: "Du minns väl Margareta, vår gamla teckningslärare?", varvid karln sa: "Margareta ja, hon var ung o smal o hade jättelångt blont hår hon"
Tror inte han nånsin förstod att det var henne som de hade besökt.
Jag säger som min gamla farmor, som också hette Margareta o som fick leva i 97 friska år : "Kom ihåg det Gagga, att inuti är man alltid densamma, det är bara skalet som blir gammalt o skröpligt"
Idag är det alltså Gaggadagen o ingenting annat, även om mitt skal o almanackan berättar en helt annan sanning.

21 kommentarer:

Monica med yffen sa...

Grattis på namnsdagen!

Visst är det både tråkigt och lite skrattretande att inte bli igenkänd. Det har hänt mig på jobbet, att jag haft gamla klasskompisar som jag inte sett på 40 år, som kunder. Jag känner igen dem men de känner inte igen mig. Såna gånger är det skönt att de inte gör det och jag ger mig inte tillkänna eftersom det inte finns en möjlighet eller tid till att prata om händelser som passerat inom en tid av 40 år!

nb sa...

Grattis & fin uppdatering! Klart man alltid är densamma inuti. (El ibl kanske synd?!)

Batbut sa...

Då ber jag att få gratulera på Gaggadagen! Tycker att den borde få en alldeles egen dag i almenackan

Humlan sa...

Grattis på Gaggadagen!
Men för mig är det inte bara Gaggadagen, min bästa kompis har nämligen namnsdag idag, så för mig är det även Maggandagen!

Ilva sa...

Grattis Gagga! Ja likadan inuti ar man ju men det ar ju ett problem for det blir sadan diskrepans mellan ute och inne. Men jag kommer val over det nan gang!! Jattefin text! pusss

Anonym sa...

Grattis Gagga!
kände på mej att jag skulle kika in här idag!
Kram ulrika

Vi på Kantarellen sa...

Grattis på Gaggadagen!

Ute och inne stämmer nästan aldrig... för tusan.. ibland är jag ju knappt i puberteten

Jessica sa...

Grattis :)

Snart kommer jag hemöver. Ska bara bygga klart först...

Bloggblad sa...

Tårta på dig!
Jag blir inte igenkänd av gamla elever och av folk jag träffat i vuxen ålder. Däremot av riktigt gamla kompisar (alltså i min unga ålder - men sen 'gamla' tider) De påstår att jag ser precis likadan ut som när jag var barn... kul, va?
Jag skulle dock inte våga spela med och få veta hur jag uppfattades som 20-åring... huvva...)

Cornelia sa...

Grattis Gagga!

Linda K sa...

grattis! jag är också en margareta :)

Mette sa...

Grattis i efterskott!

Jag har alltid blivit kallad Mette men vissa lärare kallade mig Margaretha ... och några kompisar Maggan (blä).

Gagga sa...

Tack till er alla!!!
Nu är mitt skal så varmt o svettigt så jag önskar det hade nån blixtlås nånstans. Isåfall skulle jag dra ner det o ur det gamla sketna skalet skulle det hoppa en fräsch o smal o pigg lien Gagga.
Tjoflöjt på er; nu hoppar jag snart ner bland näckrosorna o får den svalka jag trängtar :)

The Female Dinousaur sa...

Söt-Gagga; stor grattiskram så här dagen efter från mig! Ibland hinner man inte alltid med... :-) Skal eller inte, det är ju ändå bara ett skal. Tack och lov för allt kul som trängs därinnanför!

Anonym sa...

Grattis om än en dag för sent. Nu fick jag skratta lite igen. Vilka roliga episoder du berättade.

Gagga sa...

Tack Biggis o Gunnel! Ja i detta skal finns mycket konstigheter lagrade. Spar mest på de roliga :)
Nu ska gumman ner i sjön igen o svalka sig.
"Inte lätt att vara fet i hettan", som kärringen sa när hon kom in till Bosse en het dag på Bokbussen. Sen fick hon för sig att hon sagt fel o försökte rätta sig själv ; " Inte lätt att vara het i f....."

Anonym sa...

Haha, hon i bokbussen var kul :-) Kul betraktelse över åldrandet! Men VI tillhör ju fortfarande den yngre delen i byn ju *s* Hoppas jag inte väckte er igår, men Alex ville prompt inte gå nån annanstans i "Frejakorset" :-J

Gagga sa...

Hagengôbben! Den enda som hade hunnit somna var Freja, men hon skuttade gärna upp när fästmannen Alex kom på kvällsbesök. Bosse låg o läste men hoppade snabbt i jeansen. Själv hade jag bara hunnit till tandborstningen,o som du såg hade jag flängt på mig en särk bak o fram i hastigheten, så det var ingen fara :)
Det är nog du o de dina som räknas till ungdomen nu o sen Ida o Johan. F.ö. är det skröpligt ställt.

Anonym sa...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

Anonym sa...

Greets to the webmaster of this wonderful site. Keep working. Thank you.
»

Anonym sa...

What a great site
http://www.teens-do-it-for-cash-xxx.info/Teens2.html Nine+west+eyewear Hp printer 11x17 provigil addiction