onsdag, juli 05, 2006

Smultron

28 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

Jag VILL flytta ut på landet igen!!!!!!!!!!!!!!!!!

Linda K sa...

suck pust flämt... med mjölk?

Ilva sa...

Kopta eller??

Humlan sa...

Ååååhhhh!!!! *längtansfull suck*
Och en bild som gör att man nästan känner smaken!

Bloggblad sa...

Jojo. Landet kan gå an så här års (om man räknar bort alla bromsar och blinningar och jävelskap) Men kom igen när vägarna snöat igen... Då plockar du inga smultron!
(Fast kanske ligger det några under snön? För du vet väl vad "plocka smultron under snön" betyder?)

Gagga sa...

Mamsan! Du kan ju bo på landet på sommaren o i stan på vintern :)

Linda! Jag åt mina med lättvispad grädde o Bosse åt med grädden som den var. Ljuvligt gott!!!!

Ilva! Nänä!!! Här köps inget som går att plocka runt knuten. Mängder av smultron idag på mitt eget lilla ställe :)

Humlan! Önskar det ginge att skicka en kartong till dig.

Bloggblad! Konstiga insekter ni har därnere i Östergötland. Här har vi fläckflôger å klägg :)

Gagga sa...

Bloggis igen! "Plocka smultron under snön" = pantlek, enligt googles. Men du har säkert nåt annat skumt i tankarna ;)

Source sa...

Nu kommer jag väl försent som vanligt. De är väl uppätna. Typiskt!!! Jag som skulle tycka det var så gott med friska bär i värmen.

Mette sa...

Mmmmm....oh... det var nog flera år sedan jag stoppade ett smultron uti min väna mun.

Gagga sa...

Source! Tyvärr är just de här uppätna. Men nya mognar efter hand. Underbart att få äta sig mätt på just smultron.

Mette! Jag får mer o mer dåligt samvete för att jag la in just denna smultronbild. Stackars er som inte har tillgång på sådana!

Anonym sa...

Så längsen jag såg sådan mängd av de goaste bären. Lustigt var att jag precis igår talade med en av ungdomarna här hemma hur vi trädde dom på strån. Sen gick vi hem och åt dom med riktig gräddmjölk.

Anonym sa...

Nu är du inte snäll! Vi har ingen smultron kvar, dom dog under vintern. Ja vi ska plantera nya men det blir skörd nästa sommar *snyft*

Bloggblad sa...

Ja, en pantlek. Och jag vet inte om det är vinnaren eller förloraren som ska kyssa någon - sittandes under bordet - där duken föreställer snön...

(Jag har selektivt minne- och i en bok vi läste i realskolan, kan ha varit Mälarpirater, förekom den leken. Och det uttrycket la jag på minnet. Till vad nytta?)

Gagga sa...

Gunnel! En verklig lyx att äta varsin STOR portion. Trädde faktiskt också upp ett antal på ett timotejstrå o matade min lille gubbe med :)

Anne-Maj! Det här är vilda smultron, inte trädgårdssmultron. De vilda är mycket sötare. Du får skicka ut flickorna o leta efter sådana.

Bloggblad! Ante mig att det var en sån där äcklig kysslek som jag avskydde i min barndom.

Anonym sa...

Hej Gagga!
Visst kan du kommentera hos mig!! :)
Jag har i alla fall inte stängt av någon, kan det ha varit något tillfälligt strul? Prova igen:)

Tankevågor sa...

På den här pytteön växer också smultron. Men i år är det så torrt så jag måste vattna dem. (Tur att ingen ser mig när jag går och vattnar på blåbär, vildhallon och på mitt kantarellställe)

Gagga sa...

Anneli! Nu IDAG, söndag kan jag äntligen både läsa o skriva kommentarer hos dig. Det har faktiskt inte gått förut. Fin blogg du har.

Gagga sa...

Londongirl! Underbar inre bild, där du går på din ö med en långpipad kanna o vattnar dina bär. Inom mig är du som en reklambild för Grummesåpa. En egen blomstrande ö, mitt i havet. Kan det vara bättre än så. Kramar!!!

Anonym sa...

åh herregud. vilken dröm!

självklart ska det vara grädde till.

kan man ens köpa smultron i butik?

Tankevågor sa...

Tänk om du kunde måla den inre bilden Gagga! Då hade jag nog hittat min favoritkonstnär. :)

På Fortnum and Mason i London finns smultronsylt att köpa. Gjord på vilda smultron, svindyr och tillgången är begränsad.

The Female Dinousaur sa...

Oj, vilket sug den där bilden framkallade såhär strax innan middagen serveras... Slurrrp!

Gagga sa...

Virvla! Flyttar du hem till Värmland så kan du gå o plocka en liter varje dag vid den här tiden. Har just ätit oss mätta...igen...
Har inte sett smultron till salu sen jag bodde i Västergötland o hade en granne som plockade smultron o violer o sålde på torget.


Londongirl! När jag träffat dig så blir det lättare att få till en sådan. Vill ju gärna bli din favoritkonstnär :)
Vilken affärsidé; smultronsylt på burk. Den ska bli dyyyyr ;)

Biggis! Vi åt smultron o grädde alldeles nyss. Såååå gott! Man jag har konkurrens om plockandet. Polska bilar står parkerade efter landsvägen :(

Bloggblad sa...

Det blev en lång paus. Är du ute och plockar smultron än?
Hoppas att allt är bra med er.

Gagga sa...

Bloggis! Jo den blev lång. Skulle inte alls ha inträffat, men jag har tydligen blivit lite lat. Hö- o smultronskörd har tagit all min kraft o tid ;)

Anonym sa...

Smultron saknar jag, de är inte precis så vanligt förekommande här, precis som övriga slags vilda bär. Har dock sett de flesta i youghurtförpackningar. Försöker därför planera in en bärresa över till Sverige och plocka några själv, (det är nuförtiden ganska billigt att flyga). Blåbär hoppas jag att kunna plocka många av. Har för ändamålet införskaffat en "skottsäker fodertunna" i hårdplast att frakta bären i. Luttrad av Arlandas bagagehantering.

Jag tror definitivt det finns en exportmarknad för vilda svenska bär, i form av marmelad /sylt/. Eftersom man samtidigt säljer något mer "som inte precis återfinns" på så många andra ställen.

Anonym sa...

Mums! Sonen brukar ju stoppa det mesta i munnen, bl a stenar och kottar, igår var vi på kalas i nordvärmland, Jag och timmie gick en tur efter en liten väg, fick se att han hade nåt i munnen, så jag sa till honom att spotta ut, döm om min förvåning när han spottar ut ett smultron *s* Han är skarp i blicken den grabben , hihi

Gagga sa...

Leif! Det är något speciellt med dessa direktplockade bär. Tyvärr är smultronsäsongen snart slut, men nu börjar blåbärstiden.
Mår blåbär bra av frakten. Kanske du plockar helt rent o tycker det är okey om de mosar sig.
Visst skulle man kunna satsa på att förädla både det ena o det andra o exportera, men vis av Carl-Johanplockarfiasko o med mitt diskbråck så får jag vara glad om jag orkar få hem lite till husbehov.

Hagengôbben! Nämän äter han sten o kottar också ;) Bara det bästa är gott nog åt den lille gullungen; smultron ska det vara :)

Anonym sa...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»