fredag, augusti 03, 2007

Gammelmamman på villovägar/UppdateratDet doftar Löfbergs Lila i mitt kök o nybakad smaskig tårta serveras dagen till ära, på Ulla Nilssons vackra keramikfat.
Jag väntar nämligen fint sällskap till 11-kaffet, men jag undrar allt om hon kört vilse i den värmländska regnskogen.
Biggis, var är du?

Långt senare: Hon ringde nyss, på väg tillbaka till Stockholm. Vågade sig inte på att leta sig fram från Hagfors o hit. Fullt förståeligt.
Synd att hon inte kom, men skönt att hon inte blivit uppäten av någon värmländsk varg eller kommit bort på annat sätt i den värmländska tassemarken.
Nu hör det också till historien att jag redan för en vecka sen satt här o väntade på just Biggis. Då hade jag däremot tagit fel på vecka. Hade gjort en likadan tårta då, men den gick åt som smör i solsken då andra gäster invaderade min boning.

En vecka senare med ny likadan tårta, skyndar jag mig nu att stoppa ner densamma i frysen. Det är nämligen en sån smart sak man kan frysa o ta fram vid annat lämpligt tillfälle. God både som nygjord, halvupptinad eller helt tinad.

Recept det som här hos mig fortsättningsvis får heta"Biggistårtan":


Botten: Riv 300 g mandelmassa. Rör ner 3 ägg o 2 msk kakao.
Grädda i smord, bröad, isärtagbar form c:a 20 min i 175 grader. Låt kallna.

Ovanpå: Vispa 3 dl grädde med i msk bryggkaffepulver och 3 msk florsocker. Rör i 1 äggula. Bred ut över kakan.

Går alltså utmärkt att frysa eftersom äggulan i grädden får den att bli som hemmagjord glass.

Ps.Till Biggis! Lovar att jag ska bjuda på en nygjord sådan (inte den som hamnade i frysen idag alltså) när du väl kommer hit. Tredje gången gillt! Och vi ses ju snart ju! Kram från Gagga

12 kommentarer:

PGW sa...

Kära nån är den lilla 08-an ute i skogarna på egen hand, du får nog skicka en bud-älg och hämta henne ;-)

Humlan sa...

Hoppas hon kommer tillrätta!

Anonym sa...

JAg har sett Biggis namn dyka upp lite här och där men aldrig läst hennes blogg. Nu har jag passat på och kolla runt lite och vad intressant hon skriver. Så där så man känner att man liksom är med.

Hälsa så gott från mig när hon väl dyker upp :O)

Gagga sa...

Ja nu kan ni ju själva läsa om hur det gick. Men nog attan ska hon hitta hit nån gång.
Så nu kan PGW o Humlan o jag andas ut.
Bra att du hittade hennes blogg Gunnel. Biggis är en riktig pärla.

Anonym sa...

Hon får i alla fall läsa om hur god kakan är. Den lät verkligen god.

Tack för receptet!

The Female Dinousaur sa...

Snälla, goa, rara Gagga! Förlååååååt mig att det blev som det blev. Men precis som jag sa i telefon; om man går och lägger sig klockan 05:30 efter en tuff natt med mopedister, vill man knappt vara i samma rum som sig själv. Än mindre med värmländska vackra kvinnor.Tur att kakan går att frysa. Men jag lovar, lovar, lovar - det blir fler besök i Värmland framöver. Det är vackert och fint, även om jag har en del att säga om hotellet vi bodde på... ;-)

Anonym sa...

Jag förstår henne eftersom jag själv inte har världens bästa lokalsinne. Hua vad jag kan virra till det

The Female Dinousaur sa...

Gagga, mitt dåliga samvete plågar mig fortfarande... Jag känner mig som världens mest otacksamma 08:a. Buhuuuu. Jag är en dålig, dålig människa!

stella sweden sa...

Kommer gärna hem till dig och äter smaskig tårta...skaffar en GPS och undviker tassedjuren (fastän de är mina vänner)
See You!

Gagga sa...

Monica! Lätt som en plätt att göra är den o smart att ha på lut om man får oväntat besök.

Gunnel! Det var nog inte lokalsinnet det handlade om här precis. Den goda Biggis hade rumlat runt i Hagfors hela natten :)

BIGGIS!!!!! Du ska INTE ha dåligt samvete. Jag visste ju att det inte var 100 % säkert, men så länge jag inte hörde nåt annat så var mitt hopp stort. Och städat o bakat fick jag ju två gånger om o det var ju bara bra.
Önskar nästan jag hade åkt till Hagfors o fått delta i rumlandet.Är säker på att du hade hur roligt som helst. Coola typer du omgav dig med
Efter en sådan natt räcker det ju att läsa mitt tårtrecept för att få
spy :)
Älskar dig ändå o jag VET att du kommer hit vid annat tillfälle, o du; vi ses ju snart, men inte i Värmland. Då ska det bli annat än Löfbergs Lila o tårta minsann :)

Stella! Oroade mig mest för de där tassedjuren på två ben. Vet ju att en o annan "ful" typ kan tänkas smyga omkring i Hagforstrakten. Nej de fyrbenta tassförsedda skrämmer inte oss vildkvinnor. Kom hit du. Tror säker du kan nosa dig fram utan tekniska hjälpmedel :)

Mette sa...

oh! En tårta... m... slask slask.... låter himla god!

Gagga sa...

Mette! Om jag skickar den per post till dig; tror du den hinner tina upp innan du får den? :)