fredag, juli 25, 2008

Vädermannen

Att leva som bonde innebär bland mycket annat att ständigt kolla väderleksrapporter för att kunna anpassa göromålen efter rådande väderlek. Så medan ni som inte är bönder, nu under dessa perfekta sommardagar i flödande sol, njuter vid stränder eller söker svalkande skugga, arbetar vi med våra högafflar i högsta hugg mot stekhet södervägg, för att fylla ladan med kossornas vinterföda.


Guskelov får jag en o annan paus medan Bosse hämtar nya lass från åkrarna. Dessa pauser tillbringar jag med en annan man; nämligen självaste Vädermannen.Äntligen har Bosse släppt ifrån sig Ulf Lundells bok. Han lyckades norpa den före mig o blev helt lyrisk av denna läsning. Läste långa stycken högt för mig o gjorde mig allt mer längtande efter att själv få ta mig an denna bok.
-Lundells bästa, säger han o jag är beredd att hålla med redan efter några korta stunder av njutbar läsning. Underbart beskrivna iakttagelser av väder o växtlighet, poetiskt matprat, filosofiska grubblerier om då o nu o sen, skaparvånda, åldersfasa....... En lång färgstarkt ordrik, ja kanske man skulle kunna kalla den; blogg om ALLT!!!!!!
Och till min glädje anar jag redan nu i början på boken att denne George (Ulf som bildkonstnär, som får besök av sina andra jag; musikern och författaren. OBS min egen tolkning så långt!) , får upp ögonen för kvinnor som t.o.m. passerat 50-strecket. Och är det på det viset anar jag en utveckling som gör att jag redan längtar till hans nästa bok.


17 kommentarer:

londongirl sa...

DEN boken måste jag läsa. Tack för att du påminde mig om den!

Tror jag har skrivit det förut men ändå: vilket jättevackert verandaräcke ni har! Var det ett mönster som ni hittat på något annat hus eller hur var det?

Gagga sa...

Londongirl! Ja den är verkligen BRA!!! LÄS o NJUT!!!!!
Verandastaketet har jag konstruerat/ritat med inspiration från ett gammalt suddigt foto föreställande ett hus där Bosses farfar bodde. De övre krusidullerna har jag hittat på. Sen fick Bosse såga o snickra. Vi har likadant räcke på en stor altan på baksidan huset vid vår gäststuga.

Annika sa...

Läser Doris Lessings bok Martha just nu. Första av fem. Ibland känner man att det stannar vid en bok, men jag måste läsa resterande böcker av denna historia...

Mette sa...

Ja, Lundell har varit på min svarta lista. Eller på min lista för Snuskgubbar.

Så läste jag några dikter av honom och han skriver ju helt underbart.

Läste Kyssen när jag var för ung. Fattade knappt vad det var jag läste.

Jag ska ge honom en chans nu.

Klimakteriehäxan sa...

Är det månntro "Värmen" som är Lundell-boken du avser? den kan ju passa just nu, ligger oläst i min hylla...

Gagga sa...

Annika! Har läst många Doris Lessing, men tror inte jag läst "Martha".Så härligt det är när man känner att man hittat en bok som gör att man sen vill läsa allt som denna författare skrivit.

Mette! Ge du gubben en chans o börja då med denna hans senaste "Vädermannen" ! Den är helt underbart skriven.

Klimakteriehäxan! Läs du "Värmen" den är också mycket bra ( har bloggat om den tidigare)! Men "Vädermannen" är ännu bättre så den bara måste du läsa!Har läst hela nu. Ville att den aldrig skulle ta slut.

Mamselamsen2 sa...

Här läser vi ingenting annat än om sjukdomar just nu.

Läsa... klick... klick... kopiera.. klick.. kopiera... leta tags. På femtioelva olika ställen.

Snart kan jag börja jobba som läkare... ta mig tusan.

Gagga sa...

Mamsan! Kan aldrig vara nyttigt med dylik läsning! Kan ju få för dig att du lider av ett o annat.

Hagengôbben sa...

Litade på ditt tips och köpte vädermannen idag, och en GW Persson, hängmattan väntar, efter 200 mil mc på en vecka, Västervik och Rättvik...Hoj!

Gagga sa...

Hagengôbben! Aha nu får man tassa försiktigt förbi på sina hundpromenader o inte störa din läsning :)

qi sa...

Din recension fick mig att beställa Vädermannen på Bokus. Har tvekat, de två senaste böckerna (tegelstenar...), "Frukost på en främmande planet" och "Värmen" kom jag inte igenom. Den här verkar behändigare.

Hagengôbben sa...

haha, jag är djupt koncentrerad så det är bara att klampa på, svänger ni in genom grindhålet ska ni till å me få kaffe;-)

Gagga sa...

Qi! En tegelsten är även denna o en njutbar sådan. Bländande vackert språk även om han tyvärr rent handlingsmässigt vimsar till det på slutet.
Hehe, kanske skulle bli bokhandlare jag som lyckas få er att köpa tunga dyra böcker så här hipp som happ;)

Hagengôbben!Tackar som bjuder :)

qi sa...

Gagga, jag har läst 100 sidor och jag är förälskad igen!! Och i november ska dottern och jag gå och se honom på konserthuset i Göteborg...

Gagga sa...

Qi! Se där! Själv undrar jag om jag skulle ta mig en sväng till Oslo i höst på Lundellkonsert.

Hagengôbben sa...

En får tacke igen för tipse, nu ha jag läst ut en, min första Lundell. Annorlunda skrivet, tyckte den var kanon! Läser bare deckare å lyrik annars, detta va annorlunda :-)

Gagga sa...

Hagengôbben! Roligt att du upptäckt Lundell! Nu är det bara att läsa sig bakåt. Det finns många :) Även lyrik förstås!