måndag, april 03, 2006

Fyra linslöss anno 1873


1873 traskade dessa fyra, finklädda, gamla bröder, den åtta mil långa vägen från Skillingmark i västra Värmland, till Kristiania, som Oslo hette på den tiden, för att låta sig fotograferas. Kvar i hembygden fanns den femte brodern, den äldste, som inte hade brytt sig om att följa med, eftersom han tyckte att det var "högfärdigt att låta sig avkonterfejas".
Bröderna var födda runt sekelskiftet 1700-1800 och har idag mängder av ättlingar, av vilka många smålett åt denna historia.
Broder nummer tre från vänster är mormorsfarmorsfarfar till min Sessan, en av dagens linslöss. Men jag undrar jag, om hon skulle gå åtta mil genom skogen, bara för att låta sig avkonterfejas.

15 kommentarer:

Bloggblad sa...

Stavgång, alltid nåt. Goretexkängor? Fjällrävenbrallor? Vindjackor? Underställ?
Jaså inte? Vilka omoderna typer!

Mamselamsen sa...

Vilket underbart ord konterfej är. Jag har en massa konterfej här... men inte tusan gick vi nått vidare för att få de gjorda.

Anonym sa...

Jag skulle inte gå så långt för att fota mig:-)

gagga sa...

Bloggblad! Övertygad om att de gick klädda just så här hela vägen dit o hela vägen hem. De hade ju spatserkäpp iallafall :)

Mamsan! Undrar hur många unga som hört det ordet, utan googlar på det nu måhända. Stiligt ord. De där gamla gubbarna var tydligen tämligen fåfänga som gick så långt ENBART för detta. :)

Anne-Maj! Kanske vi hade gjort det om vi hade varit födda för tvåhundra
år sen :)

Linda K sa...

mormorsfarmorsfarfars? milda makter!

gagga sa...

Linda K.! Jo här har vi ordning på våra rötter, ännu mycket längre tillbaka, men det här är väl den äldste som det finns foto på.

Gunnel sa...

Vilka kämpegubbar.
Jag gillar att röra på mig...men åtta mil enkel resa....nja lite väl mycket :O)

Bloggblad sa...

Min stamtavla på fädernet går ner till 1640... vapensmeder i Västergötland.
På mödernet går den bara till Britta-Cajsas mor 1776 när Johan Kanon föddes.
Vi är mycket fredligare i släkten numera!

gagga sa...

Gunnel! Ja fötterna som fortskaffningsmedel är vi dåliga på att använda idag.

Bloggblad! Med en fader som kartlagt allt o allas rötter så har jag namn så långt tillbaka som det tänkas kan både hit o dit. Något dåligt intresserad av bara namn o årtal, men desto mer av foton, bostäder o historier bakom, har jag bara lyssnat med ett halvt öra.
Jaså du, smeder i Västergötland. Min far är västgöte o du ska se att om jag ger honom ditt namn så finner han säkert gemensamma "anor". Han har nämligen inte slutat forska.

B*i*g*g*i*s sa...

Så ohyggligt lika långa de är! :-)

gagga sa...

Biggis! Kul att du också noterade detta. De verkar ha varit exakt lika långa. Säkert var den femte likadan;)

Christina sa...

Trevligt att se sina släktingar.
Anders Bryntesson trea från vänster är mina barns mormorsfarmorsfarfar.
Jag och min syster har fortfarande kvar en släktgård i Skillingmark som har gått i arv sedan 1621,den socken som gubbarna kom från.

gagga sa...

Christina! Så roligt att du fann hit! Tänk att vi härstammar från samme gubbe. Tror mig ha räknat ut vem du är. Har i så fall jobbat tillsammans med din syster B. läsåret 03-04. Själv bor du i Karlstad tror jag.Undrar hur många vi är som kommer efter denne Anders Bryntesson. Min far o din mor har bättre ordning på det här skulle jag tro :) Varma hälsningar från "Gagga" som föddes i Skillingmark o bodde där fram till jag var 14 år. Förresten tror jag våra döttrar har träffats genom gemensam vän.

jens sa...

Anders Bryntesson 1801-1875 är min anfader också

Elisabeth sa...

Hejsan släkta :)
JA, Anders blir väl min mormors morfars far då ;) Lånar bilden till min släktforskning, om det går bra? :D
Kram på dig! :)