måndag, april 10, 2006

Nr 91 är här (Uppdaterad)

Alldeles nyfödd. Ser ut som en liten Yffe just nu när han är våt. Men Bosse påstår att han är mörkbrun o inte svart. Kanske det är en liten Cornelis. Jag måste kolla lite till.
Det är Bosse som varit förlossningsfotograf idag. Skulle jag publicera övriga bilder han just har tagit, så skulle ni inte få ner lunchen idag. Det är nämligen så att djurmammor äter upp vissa saker som kommer fram tillsammans med o efter babyn. Ute i naturen måste de göra så, för att inte dra till sig rovdjur. Säkert näringsrikt också för den nyförlösta. Och tydligen gott, eftersom även Ilvas mamma ville smaka på kakan. Gamla Sara, nyss fyllda 16 år, är stolt mamma till den lille.
Nu blir det inga nya kalvar på ett tag. Två återstår, men det dröjer nog en månad innan de ser dagens ljus. Kanske att de kan födas ute. Vi brukar ha kalv- o kosläpp i maj.
Måste också berätta att det är livat värre på "kalvis". Det senaste nöjet är katt-teater! Katten Fritte är rolighetsminister ute i ladan, medan Ilva, Mamsan, Bloggblad o Maleandro lyckligt tittar på. Lilla Mette har inte vågat sig ut i ladan än. Men det lär inte dröja.

Efter några timmar:

Undrar allt jag om det inte t.o.m. kan vara en liten Stationsvakt. Svårare att hitta rätt denna gång. Väntar med dopet så länge.
Städar i gäststugan under tiden. Väntar trevliga gäster under påsk.
Och vad tror ni jag fick syn på i en kruka där ute i söderväggen? Jo, årets första tussilago, som gjorde mig så innerligt glad. Tjoho; DET ÄR VÅR!!!

22 kommentarer:

Bloggblad sa...

Å, vad jag blir sugen att komma och titta!
Nyss inkommen från en kall långpromenad med pyttlite sol då och då, kan jag meddela att snokarna håller sig inomhus. För det är väl så de kallar sitt liggande tjocka täcke av fjolårsgräs?

gagga sa...

Bloggis! Du kanske ska komma o uppleva det stora kalv- o kosläppet. Förblindade av solljus skuttar de ut i gröngräset. En heldagsdans med stort underhållningsvärde.
Snokarna kan gärna sova ett tag till, tycker jag.

Monica med yffen sa...

Yffen är sååå stolt över att han överhuvudtaget var påtänkt som namne till en tjurkalv. :)

Humlan sa...

Söt är han, vad han än får heta!

Tussilago är verkligen Våår!!!

gagga sa...

Humlan! Våt, blodig o klibbig på bilden. Men söt. Han hade just rest sig då efter att nyss ha kommit ut. Namnet är jag inte riktigt klar över än. De andra har varit mer självklara.
Nu är det TVÅ tussilago utslagna. Ännu mer vår :) Men inga humlor än.

Gunnel sa...

Det är samma med tikarna. Dom äter rent. Men jag stoppade min efter att hon ätit upp två stycken. Men det ser ut som om det smakar gott. (Jag ryser)
Tänk att den senaste lille goe kalven redan står upp för att dia. Jag blir lika förvånad varje gång jag får se något sådant. Naturen är otrolig

gagga sa...

Gunnel! Visst är det läbbigt. När jag är med brukar jag snabbt skyffla ner eländet i gödselrännan för att slippa kväljas. En efterbörd väger bortåt 12 kilo påstår Bosse. Bläää!!!
Tur för oss människor att inte människobebisarna ställer sig upp med en gång o börjar skutta omkring. Det räcker till ändå ;)

londongirl sa...

det är likadant med katterna när de föder men där är ju inte moderkakan så stor förstås. I vintras fick vi 5 kattungar men jag lät henne inte äta alla moderkakor då honan kan bli lite dålig i magen. Men väldigt näringsrikt lär det vara. När kattmamman biter av navelsträngen så skjutsas det in näring tillbaka i ungen, ingenting får förfaras i naturen. Men du Gagga, vad kul att du har en stå up komiker i egenskap av katten ibland kor och kalvar!

Mamselamsen sa...

Oh, vilen jättefamilj det börjar bli. Och alla med jättafina namn... utom en!!!! *skrattar*

Anonym sa...

När tror släppet ska ske? Vore skoj att åka och titta.

Batbut sa...

Det är snart dags att döpa om ladugården till Bloggården tror jag *S*

gagga sa...

Mamsan! Joo du nu är det många. Ni börjar väl bli trötta på kalvbilder.
Vem har inte fint namn???
Den nye som inte fått sitt namn än, är nu när han torkat o visar sin riktiga kulört, mycket lik Mamsankalven. Sminkad på vänsterögat precis som hon.
Vad han heter ser jag inte än.

Anne-Maj! Först ska snön väck o överflödsvattnet ur backarna. Sen ska det bli varmt o grönt. Undrar allt om det hinner bli så i maj i år.

Batbut! Får väl sätta på dom ett extra märke med http:// osv.
Kom på att några av mammorna också saknar namn. Har bara nummer. Finns mååååånga namn att välja på.

gagga sa...

Londongirl! Har inte haft honkatt sen början av 60-talet, så det hade jag faktiskt glömt.Att jag bara har hankatter ( tre stycken)nu är en "säkerhetsåtgärd". Skulle ha väldigt svårt att hålla nere antalet i flocken annars :) Men efter alla hanhundar har jag nu en TIK! Jippi, det kan bli valpar ju!!! Mååånga :)
Tyvärr blir inte bilderna på underhållningen i ladan bra. Det går undan förstår du. Fritte är värst. Ibland är Åke med o då är det rena cirkusen. Syns att kalvarna tycker det är jätteroligt att titta.

gagga sa...

Monica med Yffen!(Här svarar jag huller om buller.) Nu vet jag att det tyvärr inte var någon Yffe. Hade önskat det. Han är istället så oerhört lik Mamsan så jag vet inte alls vems namn han ska få. Han får väl heta 91:an så länge. Pussa Yffen!

Stickbloggen sa...

Ok, det kanske kan födas en liten höna som kommer heta tanten?

*skrattar*

gagga sa...

Monica! Nån kommentar uppåt eller nedåt har jag skrivit om att flera yngre kor saknar namn. Jag döper härmed Mamsans mamma till TANTEN! Blev du glad nu? :)

Johnny sa...

Tsss .. :-)

gagga sa...

Jaså du Johnny, du har inte sett det här förrän nu. Vill du vara kalv eller inte? Kanske du borde byta ut åsnan i din vinjett i så fall;)
Hade en kalv för nåt år sen som hette Johnny B Good. Han smakade bra :)

Johnny sa...

Jag tror att en kalv med mitt namn vore smaskens.

gagga sa...

STATIONSVAKT var namnet!!!

Cornelia sa...

Åh , det blev nästan en lite cornelis, Nästa gång kanske, jag skulle gärna vara kalv i Gaggaskogen!

gagga sa...

Cornelia! Han såg nästan ut som en Cornelis, men mer lik Stationsvakt. Det finns två kalvar kvar i kossemagarna :)