söndag, maj 21, 2006

Enkel vårlunch

Dags för att redovisa hur jag tog mig an uppgiften att skapa en måltid enligt de regler som i denna omgång av Cyberkocken sattes upp av Frida.
Första bilden visar de råvarorna jag letade upp igår.
Utöver dessa har jag använt mig av ; olja, mjöl, salt, jäst, gräslök, smör, buljong, ägg o vatten.

Latmansbröd med kokt ris o inlagd mango.
Latmansbrödet brukar vara räddningen när jag inte har tid eller ork att baka riktigt o mycket bröd. Finemang att slippa ta fram bakbordet o inte ens behöva ta i degen. Snabbt o enkelt. Gott även utan några "tillsatser". Men nånstans skulle jag ju göra av riset o mangon.

Grundingredienser:
50g. jäst
5 dl vatten
1 dl olja
vetemjöl special
1 1/2 tsk salt

Nu tillsatte jag kokt ris o fick därmed ner mjölmängden.
Och blandade i grovhackad ättiksinlagd avrunnen mango som smaksättning

Jäses 1 timme

Rör sen ihop degen igen o vält upp i en långpanna.
Forma lätt till en stor bulle

Låt jäsa c:a 20 min

In i ugn 250 grader i 10 min.

Sänk till 200 grader o grädda i ytterligare 20 min.

Brödet blev saftigt, matigt o gott. Skars upp o fick några skivor god rökt älgkorv o några strån med gräslök som pålägg. Smör på brödet använder jag aldrig.

Spenat/nässelsoppa med nyvärpta hårdkokta ägg

Hittade faktiskt spenat i frysen, men eftersom det kryllar av späda nässlor härute nu, så valde jag att göra det merarbete som krävs när man ska plocka, rensa, koka o hacka nässlorna. Brukar vanligtvis plocka massor på en gång o göra storkok, o sen hacka i mixern o frysa in i lagom små paket att ta fram till vinterns gröna soppor o pajer. Likadant gör jag med grönkål. Spenat, nässlor o grönkål smakar tämligen lika o kan användas på samma sätt i de rätter jag brukar göra. Nu plockade jag bara drygt en liter nässlor o brände mig bara lite, lite. Äggen hämtade jag ute hos mina nu åter så lyckliga, frigående hönor o gräslöken plockade jag ute i trädgården

Grundingredienser:

  • 1-2 dl späda nässlor
  • 1-2 msk smör
  • 3msk vetemjöl
  • 1 l vatten + 2 buljongtärningar/ eller 1 l buljong från gårdagens köttkok.
  • salt om det behövs, men provsmaka först eftersom buljongen brukar bli tillräckligt salt.

Gör så här:

  • Skölj nässlorna väl o koka dem mjuka i saltat vatten i c:a 15 minuter
  • Häll av spadet o hacka fint.
  • Smält fettet i en kastrull o vispa ner mjölet.
  • Häll i buljongen
  • Rör ner de kokta hackade nässlorna
  • Låt koka några minuter
  • Servera soppan med hårdkokta ägghalvor o klipp rikligt med gräslök över det hela

Med det matiga brödet blev detta en mättande lunch som inte krävde varken för eller efterrätt.

Eftersom detta blev en söndagslunch dukade jag med arveporslinet ( Karlskronaporslin) efter Bosses föräldrar. Som dryck serverades iskallt, ljuvligt gott vatten från egen källa, i vackra gamla glas från Eda Glasbruk.

Nu återstår bara att kolla hur detta ska skickas iväg till Ilva. Under tiden som jag tar reda på det, ska jag gnaga på den vackra färska mango, som plötsligt kom farande från nånstans, nu i kvällningen. Innan dagen är till ända kanske det börjar regna manna, nej jag menar Quinoa. Slutar aldrig att förvånas.

23 kommentarer:

Anonym sa...

men mums det lät gott. får nog ta och prova!!!

Tankevågor sa...

Ser både gott och vackert ut! Tallrikarna var också fina. Men nu undrar jag: Har hittat ett porslin uppe i svärmorshemmet som heter Karlskrona och det ser inte ut så. Kaffekoppar i gräddvit med guldkant upptill??? Måste kolla på nätet vad det är jag har för något.

nb sa...

Jag har bokat in bak i planeringen för nästa vecka, skall def testa ngn version av latmansbrödet!

Gagga sa...

Johannapanna! Välkommen till min blogg! Klart du ska fixa nässelsoppa. Det är så oerhört gott. Baka gärna brödet utan "ingredienserna" första gången du gör det. Ett superbra bröd.

Londongirl! Det fanns en porslinfabrik i Karlskrona för länge sen. Allt deras porslin är märkt just "Karlskrona". Vad de olika mönstren o modellerna heter står inte i dess botten tyvärr, men det går säkert att få reda på i nån av alla dessa porslinsböcker som finns nu. Lät snyggt med gräddvia koppar med guldkant. Ibland behöver man en guldkant i tillvaron. För att förgylla en enkel lunch t.ex. :)

Gagga sa...

NB! Gör det! Råder dig att göra grundreceptet första gången. Enkelt gott o hållbart bröd.

Bloggblad sa...

Aha, du anväder inte mjölk i nässelsoppan? Det gör jag, jag gillar den milda smaken. Skillnaden i färg blev stor mellan din och min soppa.
En fördel med att ha nässlorna hemma i rabatten var att det nästan inte var något skräp alls med.

Cornelia sa...

Gagga - The new matblogg! Latmansbrödet verkar bra - det ska jag definitvt pröva. Jag är ju rätt lat.

Anonym sa...

Nu törs jag inte ställa upp i tävlingen. Alla slår mig med hästlängder till och med Bloggblad!

Mette sa...

M.... det brödet verkade gott...

Anonym sa...

Åh så härligt det ser ut. Verkligen supergott för ögonen om inte annat. Mera mera :)

Ilva sa...

Tack Gagga! Ser verkligen gott ut och det visar pa din kreativitet!

Anonym sa...

Imponerad...Ilva har verkligen satt igång skaparkrafterna i blogg världen...!

Gagga sa...

Bloggblad! Använder inte så mycket mjölk överhuvudtaget. Sköljer nässlorna noga eftersom det finns många djur i vår herres hage som pissar där de får lust :)

Cornelia! Nu ska vi inte överdriva.Nån matblogg ska det inte bli utan samma pyttipanna som det varit i snart ett år. Men jag gillar att laga mat o att baka, och det gör inget om det är enkelt då o då.

Anne-Maj! Vadå? Klart du ska vara med. Jag är definitivt ingen tävlingsmänniska, men det här var skojigt o mat ska man ju ha ändå.

Mette! Pröva! Lätt som en plätt!!!

Husmusen! Det gäller ju att även ögat ska ha sitt när det gäller mat :)

Ilva! Nåt jag kom att fundera på när jag höll på var hur du o din familj lyckas få nåt annat än kall mat. När jag hade hällt upp min soppa i tallriken o fotograferat, var jag ju tvungen att lägga in bilden i datorn o kolla om den dög, innan jag ätit upp rubbet. Resultatet blev att jag fick värma om soppan :)

Kapple! Tack och varmt välkommen till min blogg! Ja Ilva hon är en härlig vän o inspirationskälla :)

Bambi sa...

Och här tittar jag in just innan jag ska sätta igång med maten! Magen kurrar... Måste prova!

Gagga sa...

Bambi1 Blev det nässelsoppa hos dig också?

Monica! Gulorna kommer att bli starkt orange inom kort nu när hönsen åter får vara ute o äta grönt.
Det där att slopa smöret på brödet är en fix idé jag har kvar sen "Twiggytiden". Bosse använder Bregott.

Anonym sa...

men åhh SÅ GOTT!
Och frigående höns!! Underbart..
Jag får barndomsvibbar från det före detta Juguslavien när jag hittade ägg både här och där i farmors hönsgård.. Äggulorna var verkligen gula, nästan oranga, och smakade sött..

Gagga sa...

Tatielle! Jag är så glad att vi inte hann att nacka hönsen då när vi pga fågelinfluenserisk inte fick släppa ut dem. Det är så trevligt när de kommer kacklande genom grönskan. Sen när det blir vinbär hoppar de rakt upp för att nå bären.

Anonym sa...

Åh, nässelsoppa!
Det har jag inte ätit sedan jag var barn. Måste ut och plocka!

Gagga sa...

Miffan! Så roligt att du hittade hit ; Välkommen! Klart du ska koka nässelsoppa. Det är verkligen något av det godaste man kan äta.

Kinna Jonsson sa...

fint bidrag, jag älskar nässlor och hemvärpta ägg. Grattis till Folkets val!

Gagga sa...

Kinna! Stort tack o STORT GRATTIS till dig som också fick fin utmärkelse! Och varmt välkommen till min blogg :)

Anonym sa...

Kokt ris i brödet verkar toppen. Finns det nån schablon för hur mycket ris man lägger till per borttagen deciliter mjöl eller så?

Gagga sa...

Mel E! Inte så dumt att använda en överbliven slatt kokt ris i brödet. Här använde jag c:a 2 dl färdigkokt ris. Mäter aldrig mjölet utan känner på konsistensen när det är lagom smidigt. Blandar alltså för hand. I maskin får man lätt in för mycket mjöl. Som bonus blev brödet extra vackert, då de riskorn som hamnade på ytan blev tydliga o gav lite dekoration.
Förresten blandar jag ofta i överbliven kokt potatis i mitt bröd . Blir saftigt o hållbart. Lycka till!