måndag, april 09, 2007

Har du sett på maken?


Har jag nu visat ena sidan av min påskvas, så måste jag bara visa den andra sidan också. Den finaste, tycker jag. Just motivet "gubben med tuppen", gjorde att jag inte kunde låta bli att köpa den här, på en antik- o samlarmässa för några år sen. Att den sen visade sig vara gjord av Carl-Harry Stålhane (1920-1990) på Rörstrand, gjorde ju inte saken sämre.

24 kommentarer:

londongirl sa...

Den är jättefin och speciellt "gubbsidan", det tycker jag med. Visste inte att han hade gjort så där ljusa saker. Har sett en del i brunt, tekoppar har jag för mig.

Malin sa...

Just en Stålhane-relaterad present hade jag förberett till dig - men nu får den vänta...

Gagga sa...

Londongirl! Han har gjort mycket den mannen. Jag kommer säkert att visa mera. Kolla in på min länk med fakta om honom så länge.

Åh Malin! Nu blir jag ännu mer nyfiken på att få träffa dig. Men förr eller senare. Mailar dig!

Cornelia sa...

Åh, vilken fin påskvas!

Bloggblad sa...

Och jag hajade till - figurerna såg bekanta ut. Rusade ner och lyfte på min vas som moster fick i 25-årspresent 1925 - och det står CHS, Rörstrand, under den. Jag som alltid undrat...
Nu måste jag klicka mig vidare och läsa om honom.

Bloggblad sa...

Nej, om han föddes 1920 måste hon ha fått den mycket senare! I vilket fall var jag inte född.

Gagga sa...

Bloggblad! Se där! Nu hamnar den säkert på finhyllan eller kanske på Tradera. Kolla in priserna på Stålhanes grejer där! Men du.... om hon fick den 1925....då var den käre Carl-Harry bara 5 år. Slicklig var han men det är nåt som inte stämmer där.

Gagga sa...

Se där du kom på det själv medan jag skrev det härovan.

Bloggblad sa...

Bra tips! På finhyllan har den alltid stått, men om den är värd nåt säljer jag den gärna. Mostern var ett bitter elak kärring som avskydde barn, så jag har inga goda minnen förknippade med hennes prylar.
Är den inget värd får den stå kvar så kanske den blir det? Och våra barn har ju inga minnen av elaka mostern...

Gagga sa...

Bloggblad! Vad ska du ha för den?

ninni sa...

Stålhane är en av mina absoluta favoriter! Fin vas.

Gagga sa...

Hej Ninni! Kul det var att vi fick träffas på den gångna helgens fest!
Som vi båda konstaterade är detta en något udda Stålhane. Jag ska visa fler udda sådana framöver.

Bloggblad sa...

Sent omsider här igen. Jag kollade på Tradera efter Stålhane, och det var inga stora pengar... men å andra sidan är min vas mycket finare än de som fanns där.
Jag har 0 koll på vad saker är värda. Ska ta med den till auktionskammaren när vi åker dit med annat bråte när v-rummet ska renoveras. Då kan jag åtminstone få den värderad hoppas jag.
Jag kanske kan ha egen auktion i bloggen? :)
Lägger väl ut en bild vad det lider.
Min är brunbeige med en flicka som sitter och drömmer på ett berg på ena sidan - och den andra... ? Har glömt... Men som sagt, är den bara värd ett par hundra får den hänga med ett tag till.

Gagga sa...

Bloggblad! Men kolla nu på Tradera. En precis likadan som mim ligger inne just nu. Bloggade om det idag. Trodde först att det var du som lagt ut din.

Bloggblad sa...

Drygt 400 spänn... aldrig. Då behåller jag min - som i min icke utbildade smak är mycket finare.. trots elaka mostern...:)

Gagga sa...

Bloggblad! Vad trodde du den var värd? Gav själv några hundralappar för min på antikmässa. Min svartvita skål gav jag många gånger mer för.

Bloggblad sa...

Med tanke på vad jag sett på Antikrundan med vaser av namnkunniga konstnärer trodde jag nog på ett par tusen - utan att ha några kunskaper i ämnet. Jag har en golvurna från 50-talet som jag sett i en tidning att man betalat 3000:- för, exakt samma urna alltså. Trodde nog att den här var mer värd än den.

Gagga sa...

Bloggblad! Nej det är nog så att just den här typen av Stålhanevas inte är värd mer än så. Inte typiskt Stålhane alltså. Sök på Stålhane på Tradera så ser du att vissa andra kommer upp i c:a 1500.
Vem har gjort din golvurna?

Gagga sa...

515:- blev det slutliga priset på Tradera.

Bloggblad sa...

Jag hittade ingen lika tjusig som min :) att jämföra med. De flesta var enfärgade som jag hittade.

Urnan är från UE - vilket jag faktiskt vet vad det betyder. Brorsan och jag cyklade dit och sprang i avskrädeshögarna och plockade nästan hela grejer när vi var små. Men - jag har inte vänt på urnan förrän nu, tänker inte i designbanor... Det står A.L.T - som jag förstås inte vet vad det betyder. Den är mörkt grå med stora smala uppåtsträvande vita blad på.
Och jag hade gissat att den kom från Uppsala Ekeby eftersom den påminde om skärvorna vi hittade.
Oj - nu blev jag nästan nostalgisk... mindes hur vi hade svårt att hitta ut genom staketet där vi kröp in... kanske ska jag behålla.... (Äsch - svara den krassa delen av mig. Pengar är bätre!)

Gagga sa...

Bloggblad! Det är de en enfärgade o de sparsamt dekorerade som betalas bäst.
Du har alltså en golvurna gjord av Anna-Lisa Thomsen. Låter som den är jättefin.

Bloggblad sa...

Borde väl vara tvärtom? Eller är det mer arbete bakom det enkla? Så kan det ju vara med det skrivna också f.ö.
Tack för dessa namnupplysningar - jag hade inte en aning om det namnet heller - man lär så länge man bloggar! Och inte hade jag en aaaaaning om att jag äger två designade tingestar! Kanske är det fler om jag bara börjar titta under mina gamla ärvda grejer?
Fast jag tror knappt det, vi levde ju på flyttande fot hela min barndom och därför ägde mor och far ytterst få saker - och hade inte råd med några finesser.

Gagga sa...

Bloggis! Visst är det ofta så att det tillsynes enkla kan vara det bästa.
Men det är ju även så att vår nutid blickar tillbaka o tar till sig saker som då när de gjordes inte var särdeles märkliga eller uppskattade, fast de passar oss just nu, idag. Trenderna kommer o går. Vem vet vilka saker som tillverkas idag, som sedan blir morgondagens antikviteter.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.